ВЈЕРУЈУ

КОЛО. У колу смо једнаки
– Коло има велики саборни потенцијал за све житеље Србије. Данас нисмо довољно свесни значења које оно има. Извођење кола је парадигма једнакости, која је базирана на поштовању узајамних различитости, јер у колу смо сви једнаки и док играмо коло, превазилазе се све границе, етничке дистанце, конфесионалне и религиозне разлике међу нама, статусне, социјалне, економске, професионалне, родне, старосне разлике. Држањем за руке, кроз играње кола, остварујемо заједништво – објаснила је Селена Ракочевић, етномузиколог и професор на Факултету музичке уметности, на недавној конференцији за новинаре у Етнографском музеју, коју је пренео Танјуг. Она је подсетила да коло тек последњих деценија поприма значај који данас има и поменула је „моравац”, „кукуњеш”, „жикино коло”, „моравско коло”, док последњих деценија доминира „ужичко коло”. – Коло је попримило препознатљиву функцију српског националног идентитета и због тога се у народу назива „српским колом”, колоквијално „колцем” или једноставно „коло” – рекла је Селена Ракочевић, али је појаснила и да се Унескова номинација не односи на „влашко коло”, „чачак”, „бугарку”, „мало” или „велико коло” са територије Војводине.извор: Политика

петак, 27. јул 2018.

„ЗАЈЕДНО ПОБЕЂУЈЕМО“ ПОВОДОМ 100 ГОДИНА „СРПСКОГ ДАНА“ У САД
КРАЉЕВСКИ ПАР НА ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ „ЗАЈЕДНО ПОБЕЂУЈЕМО“ ПОВОДОМ 100 ГОДИНА „СРПСКОГ ДАНА“ У САД

Београд, 27. јул 2018 – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су отварању изложбе „Заједно побеђујемо“ о америчко-српском пријатељству, приређеној поводом 100 година „Српског дана“ у Сједињеним Америчким Државама 28. јула 1918. године.
Изложбу је званично отворила Њ.Е. г-ђа Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, а гостима су се обратили и Њ.Е. г-дин Кајл Скот, амбасадор САД у Србији и  г-дин Владимир Чех, аутор изложбе.
Српска застава вијорила се на крову Беле куће 1918. године, а велику улогу у том чину имао је наш велики научник Михајло Пупин који је тада био почасни конзул, али и пријатељ Вудроа Вилсона, тадашњег председника САД. Управо у знак подршке српском народу и његовом херојству, председник САД прогласио је „Српски дан“ је на четврту годишњицу аустроугарске објаве рата Србији – 28. јула 1918. године.

     ____________
       
          = извор: Односи с јавношћу Краљевски Двор, Београд 11040, Србија 

Нема коментара:

ДЕМОСТЕНОВЕ БЕСЕДЕ

ДЕМОСТЕНОВЕ БЕСЕДЕ
Почетак Прве филипике. - Стара и ретка књига. Београдско издање из 1912. Српска књижевна задруга.

ДУКАТ (рашљари)

ДУКАТ (рашљари)
Сајт Александра Лукића (1957 - )

Непозната Србија