ПРЕВЕДИ - Translate

НОВОСТИ

НОВОСТИ
VK Новости

ФЕЊЕР у тами или АЛАЈБЕГОВА С(а)ЛАМА

ФЕЊЕР у тами или АЛАЈБЕГОВА С(а)ЛАМА
СРПСКИ ЛИСТ

(Заветине, Лукић)

(Заветине, Лукић)
"ИЗДАЊА ПРИЈАТЕЉА" ⬉

Укупно приказа странице

РЕТУШ


(Прерада, дотеривање, поправљање слике тушем; прерађено место на слици)

       (....)НИ ДАНА БЕЗ РЕТКА...*


8. XII 1973. - Вести, вести, тужне вести: неофашисти бацили бомбу на "Југотурсово" представништво у Милану; у САД више од 4 милиона незапослених, због стављања ембарга арапских земаља на извоз нафте у САД. У Чилеу непозната наоружана лица напала чланове совјетске амбасаде који су после (пуча) добили азил у индијској амбасади. Између Израела и удружених Арапа воде се маратонски преговори. У Грчкој убијају студенте и раднике (као у Чилеу) на стадионима...
 итд. итд.......

__________

     *  Баш тако. Испала би позамашна књига, када бих направио избор извода из мојих студентских бележница...Као да сам био баш неки амбициозни следбеник Ј. Олеше. Ма, какви!
Има много пречих ствари, верујем, од штампања мојих необјављених редака, поезије, осврта, запажања. На "Сазвежђу З" - када би се све сакупило и сабрало - било би за неколико томова!!!
( 22. 08. 2018)

У подножју Громаде. РтњаЛеЗ 001605724. октобар 1973. -  Где је она слобода, она животна снага која рађа јака људска осећања, која долазе као рђави предзнаци, и снажно дижу до врхунаца?
   У благостању? Али зар још Лао Це није знао да је "благостање скривање несреће"?
    У страху? Страх је заиста непредузимљив, јер пред собом има миран пут према вечности и стално сагледавање целовитости.
    У проклетству? (Небо чекањем наоружа оне које хоће да види упропаштене.)
     У прошлости?  Је ли слобода сахрањена церемонијално, од оних што могу да начине од Ништавила главу, а од Смрти реп?
     У ретардираној, апсурдној, поновљеној, ретушираној историји?
     Историја - шта је то? Кажу "учитељица живота", а у ствари једна те иста приповетка, у којој се кад се приповеда, само мењају, замењују имена, стара имена новим именима?
     Нема суштинских промена. Свака побуна, револуција, пуч или рат, само је риторнелло крваве музике историје...
   
      Видети, више: >>>>>>>>>>>>>
БИТИ

...  ЛеЗ 0015687


Нема коментара:

Како настаје и како се штити ауторско дело | Адвокат Урош З. Недељковић

У добу убрзане размене идеја и података, питање како настаје и како се штити ауторско дело је од пресудног значаја за разумевање духа ауторског права. Ову област регулише Закон о ауторском и сродним правима.

Ауторско дело настаје самим тренутком стварања дела. Тако, ако сте написали неки текст, компоновали одређену нумеру или фотографисали вашу мачку како гура нешто са стола, тог тренутка је настало ваше ауторско дело.

Међутим, да ли је дело уметничко или није, са становишта закона је небитно, јер „Уметничко дело цвета само уз учешће, уз дослух свих врлих састојака духа“, рекао је Андре Жид, док закон каже да је ауторско дело „оригинална духовна творевина аутора, изражена у одређеној форми, без обзира на његову уметничку, научну или другу вредност, његову намену, величину, садржину и начин испољавања, као и допуштеност јавног саопштавања његове садржине.“ Уосталом, укуси су различити.

Творевина је резултат интелектуалног напора аутора који је изражен у одређеној форми. Постоји још један услов како би ауторско дело уживало заштиту, поред тога што мора бити изражено на одређени начин, мора бити и објављено. То значи да шира јавност мора бити упозната са делом.

Закон, пак, не штити идеје. Једини начин да идеја буде заштићена је да буде материјализована на одређени начин. Оно што Закон штити је дефинисано у чл. 2 ст. 1, а то су:

 1. писана дела (књиге, брошуре, чланци, преводи, рачунарски програми у било којем облику њиховог изражавања, укључујући и припремни материјал за њихову израду и др.);
 2. говорна дела (предавања, говори, беседе и др.);
 3. драмска, драмско-музичка, кореографска и пантомимска дела, као и дела која потичу из фолклора;
 4. музичка дела, са речима или без речи;
 5. филмска дела (кинематографска и телевизијска дела);
 6. дела ликовне уметности (слике, цртежи, скице, графике, скулптуре и др.);
 7. дела архитектуре, примењене уметности и индустријског обликовања;
 8. картографска дела (географске и топографске карте);
 9. планови, скице, макете и фотографије;
 10. позоришна режија.

Српско законско решење је у складу са чл. 2 тачком 1 Бернске конвенције за заштиту књижевних и уметничких дела из 1886. године, који гласи:

Изрази „књижевна и уметничка дела“ обухватају све творевине из књижевне, научне и уметничке области, без обзира на начин и облик њиховог изражавања као што су књиге, брошуре и остали списи, предавања, говори беседе и друга дела исте природе; драмска или драмско-музичка дела, кореографска и пантомимска дела, музичке композиције с речима или без њих кинематографска дела с којима су изједначена дела изражена поступком сличним кинематографији, дела из области цртања, сликарства, архитектуре, вајарства, резбарства, литографије, дела из области фотографије с којима су изједначена дела изражена поступком сличним фотографији, дела примењене уметности, илустрације географске карте, планови, скице и пластична дела која се односе на географију, топографију, архитектуру или науку.

Слично је и по америчком закону о ауторском праву (US Copyright Law).

Недовршена дела, такође, уживају заштиту ако испуњавају услове да су оригинална духовна творевина аутора.

Видети више