FLAG counter

Flag Counter

ПОСЕЋЕНОСТ

ПРЕВЕДИ - Translate

СПЕКТАР

СПЕКТАР
НовиБусур

ТАЈНОВОДСТВО

ТАЈНОВОДСТВО
ДИБИД(р)УС

ПУТЕВИ СРБИЈЕ

ПУТЕВИ СРБИЈЕ
ВОДИЧ ЗА (НЕПО)КОЛЕБЉИВЕ И РАДОЗНАЛЕ ДУХОМ

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ
ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | ЊОЈЗИ ХВАЛА

ЗАВЕТИНЕ - Лукић

ЗАВЕТИНЕ - Лукић
"ИЗДАЊА ПРИЈАТЕЉА" ⬉

САБИРАЊЕ ДЕЛА

САБИРАЊЕ ДЕЛА
Архипелаг БЕЛАТУКАДРУЗ . - НАМЕРА И СУДБИНА.Нисам имао среће са многим рукописима својих књига. Понеки од њих беху заточени код београдских издавача (доминантних монополских комунистичких издавача, да им не наводим имена, јер би им учинио услугу!), као на робији. Као да је те рукописе неко "уврачао". Ако мислите да ја сада, много година касније, све ово пишем, како бих покушао да скинем "враџбину" са читавог низа мојих наслова који су штампани окаснело, и опет у незгодно време, грдно се варате. Не пишем ни мемоаре, ни меморандум. У јануару 1994. године покушавао сам да средим своју сеоску библиотеку, али полице су заузели (неколико дужних метара!) дневници и бележнице, које сам водио од најранијих дана... Нагомилало се... Шта да чиним са свим тим дневницима и бележницама, које су већ почели да нагризају влага, године и мишеви, понеке претворивши у фину папирнату плеву?Да их бацим у старо зарђало гвожђе, као што је много шта одбачено? А можда да прелистам и читам све то поново? Зашто? Да бих се у огњу страдања освестио и засијао као усијано гвожђе...

РЕТУШ


(Прерада, дотеривање, поправљање слике тушем; прерађено место на слици)

       (....)
 
(...) 
 
 
ИНИЦИЈАТИВА ЛУКИЋ
 

База часописа "Дрво живота"

 

Датум постављања: 05.03.2010. 08.57.39

Међу првим часописима које су "Заветине" покренуле био је часопис "Дрво живота", који је штампан годинама али у малим тиражимка. Сви бројеви овог часописа нису дигитализовани. Овде публикујемо поједине бројеве овог часописа који су дигитализовани.

Drvo zivota, 24 -28, nova serija, 2005-2006.pdf
 
 

   

     


НИ ДАНА БЕЗ РЕТКА...*


8. XII 1973. - Вести, вести, тужне вести: неофашисти бацили бомбу на "Југотурсово" представништво у Милану; у САД више од 4 милиона незапослених, због стављања ембарга арапских земаља на извоз нафте у САД. У Чилеу непозната наоружана лица напала чланове совјетске амбасаде који су после (пуча) добили азил у индијској амбасади. Између Израела и удружених Арапа воде се маратонски преговори. У Грчкој убијају студенте и раднике (као у Чилеу) на стадионима...
 итд. итд.......

__________

     *  Баш тако. Испала би позамашна књига, када бих направио избор извода из мојих студентских бележница...Као да сам био баш неки амбициозни следбеник Ј. Олеше. Ма, какви!
Има много пречих ствари, верујем, од штампања мојих необјављених редака, поезије, осврта, запажања. На "Сазвежђу З" - када би се све сакупило и сабрало - било би за неколико томова!!!
( 22. 08. 2018)

У подножју Громаде. РтњаЛеЗ 001605724. октобар 1973. -  Где је она слобода, она животна снага која рађа јака људска осећања, која долазе као рђави предзнаци, и снажно дижу до врхунаца?
   У благостању? Али зар још Лао Це није знао да је "благостање скривање несреће"?
    У страху? Страх је заиста непредузимљив, јер пред собом има миран пут према вечности и стално сагледавање целовитости.
    У проклетству? (Небо чекањем наоружа оне које хоће да види упропаштене.)
     У прошлости?  Је ли слобода сахрањена церемонијално, од оних што могу да начине од Ништавила главу, а од Смрти реп?
     У ретардираној, апсурдној, поновљеној, ретушираној историји?
     Историја - шта је то? Кажу "учитељица живота", а у ствари једна те иста приповетка, у којој се кад се приповеда, само мењају, замењују имена, стара имена новим именима?
     Нема суштинских промена. Свака побуна, револуција, пуч или рат, само је риторнелло крваве музике историје...
   
      Видети, више: >>>>>>>>>>>>>

БИТИ

...  ЛеЗ 0015687Нема коментара:

ФРЕСКЕ

ФРЕСКЕ
ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА

ПоРтАл | Сазвежђе З

ПоРтАл | Сазвежђе З
НАСЛОВНА © ПоРтАл I "Сазвежђе З" & . * Сазвежђе З у свом склопу садржи преко стотинак интернет-локација, албума слика, архива, библиотека, које после десетак година постојања на светској интернет мрежи садрже на хиљаде хиљада публикованих страница, вести, књижевних прилога, књига, фотографија, идеја и иницијатива, пре свега, стваралачких и издавачких иницијатива, које разбијају балканску и српску официјелност, затвореност, жабокречину, подстичући како савременике, тако и оне који долазе у свет културе и књижевности да у њему пронађу смисао и испуне живот,отварајући оне прозоре на Балкану, који су или обично затворени, или зазидани... - *