СПЕКТАР

СПЕКТАР
НовиБусур

ПРЕВЕДИ - TRANSLATE

Циклус ИЗМЕЂУ ФАНТАЗМАГОРИЧНЕ ИСТОРИЈЕ И УМЕТНОСТИ МАХАГОНИЈА (10)

 (...)

(...) 

 

 Увод. Стихија

 

ПОВОДАЊ.ПЕК. Звижд, с-и Србија.

Пек овако полуди, једном у сто година, као разјарени шпански бик

Ништа тако не чини очигледним, као поводањ,

ову мисао:

Немој радити тако као да ћеш живети десет хиљада година. Смрт је већ над тобом. Буди добар док живиш, док можеш (Марко Аурелије)

Та мисао ме води последњих година, од оног тренутка

када сам се затекао на правом месту у право време.

Од тада ме води само и једино та филозофија.

Царица између два велика поводња,

између деветнаест векова.

И кад посматраш велики поводањ са безбедног места, нашег брда,или док си на дохвату злогласног хучања и загрљаја стихије. Не заборави, сети се:

На овај свет си дошао као један делић. Нестаћеш у ономе што те је створило; или још боље, после промене, бићеш враћен у животну клицу света. (Исти извор)

Једном речју, све што сачињава тело, река је, а што је у вези са душом, сан и дим. Живот је борба и путовање странца; посмртна слава је заборав. Па шта нас, онда, може да води? Само и једино филозофија . (Цар Марко Аурелије)

среда, 21. децембар 2016. - Видети делић филма >>>>>>>>

 

______

   Не, ово нису дивљи коњи, већ напуштени, запуштени. Крај наше авлије. Имају и власника, али он је, негде у тзв. "Еуропи". Слика од пре неколико година. Не ауто, овакву једну кобилу са ждребетом требало је да купим, и да се оканим "благодети", тј. "предности" Европе. Европа има своје "илузије" и "усуд", а ми смо запустили наук предака: државу, тј. салаш. (У Источној Србији је држава друго име за салаш - најважнију институцију живота Србије, која је напуштена олако и пребрзо, уз подршку тзв. локалне експозитуре "дубоке државе"). 

Две слике по изласку Сунца. Јуче. (Прекјуче?) Снег опрљио цветове јагорчевине. Непокупљене јабуке у трави близу шупе за дрва. (Слика последњих недеља 2021, неизрециве туге и обиља; и тмурних облака који заклањају Сунце.)
У ИШЧЕКИВАЊУ ГЛАВНИХ ВЕСТИ, крстим се читајући постове на неким друштвеним крежама, или на јутубу - каква најезда ботова и шпијунчина, гаднијих од офуцаних пацова, што шире кугу. Најшири могући хоризонт лажи, превара, подметачина, слуђивања...

 _____________________________________________________

У ИШЧЕКИВАЊУ ЗЛАТНОГ ДОБА И ПРЕЛАСКА У ПЕТУ ДИМЕНЗИЈУ, ДАЛЕКО ОД ДОГОВОРА "ВЕЛИКАНА" ПРЕД СВЕЧАНУ ПРОПАСТ ОВОГ СВЕТА

Нема коментара:

ФРЕСКЕ

ФРЕСКЕ
ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА