FLAG counter

Flag Counter

ПОСЕЋЕНОСТ

ПРЕВЕДИ - Translate

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ
ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | ЊОЈЗИ ХВАЛА

СПЕКТАР

СПЕКТАР
НовиБусур

ТАЈНОВОДСТВО

ТАЈНОВОДСТВО
ИМАГИНАРНА РЕДАКЦИЈА

ПУТЕВИ СРБИЈЕ

ПУТЕВИ СРБИЈЕ
ВОДИЧ ЗА (НЕПО)КОЛЕБЉИВЕ И РАДОЗНАЛЕ ДУХОМ

САБИРАЊЕ ДЕЛА

САБИРАЊЕ ДЕЛА
Архипелаг БЕЛАТУКАДРУЗ . - НАМЕРА И СУДБИНА.Нисам имао среће са многим рукописима својих књига. Понеки од њих беху заточени код београдских издавача (доминантних монополских комунистичких издавача, да им не наводим имена, јер би им учинио услугу!), као на робији. Као да је те рукописе неко "уврачао". Ако мислите да ја сада, много година касније, све ово пишем, како бих покушао да скинем "враџбину" са читавог низа мојих наслова који су штампани окаснело, и опет у незгодно време, грдно се варате. Не пишем ни мемоаре, ни меморандум. У јануару 1994. године покушавао сам да средим своју сеоску библиотеку, али полице су заузели (неколико дужних метара!) дневници и бележнице, које сам водио од најранијих дана... Нагомилало се... Шта да чиним са свим тим дневницима и бележницама, које су већ почели да нагризају влага, године и мишеви, понеке претворивши у фину папирнату плеву?Да их бацим у старо зарђало гвожђе, као што је много шта одбачено? А можда да прелистам и читам све то поново? Зашто? Да бих се у огњу страдања освестио и засијао као усијано гвожђе...

ЗАВЕТИНЕ - Лукић

ЗАВЕТИНЕ - Лукић
"ИЗДАЊА ПРИЈАТЕЉА" ⬉

Циклус ИЗМЕЂУ ФАНТАЗМАГОРИЧНЕ ИСТОРИЈЕ И УМЕТНОСТИ МАХАГОНИЈА (10)

 (...)

(...) 

 

 Увод. Стихија

 

ПОВОДАЊ.ПЕК. Звижд, с-и Србија.

Пек овако полуди, једном у сто година, као разјарени шпански бик

Ништа тако не чини очигледним, као поводањ,

ову мисао:

Немој радити тако као да ћеш живети десет хиљада година. Смрт је већ над тобом. Буди добар док живиш, док можеш (Марко Аурелије)

Та мисао ме води последњих година, од оног тренутка

када сам се затекао на правом месту у право време.

Од тада ме води само и једино та филозофија.

Царица између два велика поводња,

између деветнаест векова.

И кад посматраш велики поводањ са безбедног места, нашег брда,или док си на дохвату злогласног хучања и загрљаја стихије. Не заборави, сети се:

На овај свет си дошао као један делић. Нестаћеш у ономе што те је створило; или још боље, после промене, бићеш враћен у животну клицу света. (Исти извор)

Једном речју, све што сачињава тело, река је, а што је у вези са душом, сан и дим. Живот је борба и путовање странца; посмртна слава је заборав. Па шта нас, онда, може да води? Само и једино филозофија . (Цар Марко Аурелије)

среда, 21. децембар 2016. - Видети делић филма >>>>>>>>

 

______

   Не, ово нису дивљи коњи, већ напуштени, запуштени. Крај наше авлије. Имају и власника, али он је, негде у тзв. "Еуропи". Слика од пре неколико година. Не ауто, овакву једну кобилу са ждребетом требало је да купим, и да се оканим "благодети", тј. "предности" Европе. Европа има своје "илузије" и "усуд", а ми смо запустили наук предака: државу, тј. салаш. (У Источној Србији је држава друго име за салаш - најважнију институцију живота Србије, која је напуштена олако и пребрзо, уз подршку тзв. локалне експозитуре "дубоке државе"). 

Две слике по изласку Сунца. Јуче. (Прекјуче?) Снег опрљио цветове јагорчевине. Непокупљене јабуке у трави близу шупе за дрва. (Слика последњих недеља 2021, неизрециве туге и обиља; и тмурних облака који заклањају Сунце.)
У ИШЧЕКИВАЊУ ГЛАВНИХ ВЕСТИ, крстим се читајући постове на неким друштвеним крежама, или на јутубу - каква најезда ботова и шпијунчина, гаднијих од офуцаних пацова, што шире кугу. Најшири могући хоризонт лажи, превара, подметачина, слуђивања...

 _____________________________________________________

У ИШЧЕКИВАЊУ ЗЛАТНОГ ДОБА И ПРЕЛАСКА У ПЕТУ ДИМЕНЗИЈУ, ДАЛЕКО ОД ДОГОВОРА "ВЕЛИКАНА" ПРЕД СВЕЧАНУ ПРОПАСТ ОВОГ СВЕТА

Нема коментара:

ФРЕСКЕ

ФРЕСКЕ
ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА

ПоРтАл | Сазвежђе З

ПоРтАл | Сазвежђе З
НАСЛОВНА © ПоРтАл I "Сазвежђе З" & . * Сазвежђе З у свом склопу садржи преко стотинак интернет-локација, албума слика, архива, библиотека, које после десетак година постојања на светској интернет мрежи садрже на хиљаде хиљада публикованих страница, вести, књижевних прилога, књига, фотографија, идеја и иницијатива, пре свега, стваралачких и издавачких иницијатива, које разбијају балканску и српску официјелност, затвореност, жабокречину, подстичући како савременике, тако и оне који долазе у свет културе и књижевности да у њему пронађу смисао и испуне живот,отварајући оне прозоре на Балкану, који су или обично затворени, или зазидани... - *