FLAG counter

Flag Counter

ПОСЕЋЕНОСТ

ПРЕВЕДИ - Translate

СПЕКТАР

СПЕКТАР
НовиБусур

ТАЈНОВОДСТВО

ТАЈНОВОДСТВО
ДИБИД(р)УС

ПУТЕВИ СРБИЈЕ

ПУТЕВИ СРБИЈЕ
ВОДИЧ ЗА (НЕПО)КОЛЕБЉИВЕ И РАДОЗНАЛЕ ДУХОМ

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ
ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | ЊОЈЗИ ХВАЛА

ЗАВЕТИНЕ - Лукић

ЗАВЕТИНЕ - Лукић
"ИЗДАЊА ПРИЈАТЕЉА" ⬉

САБИРАЊЕ ДЕЛА

САБИРАЊЕ ДЕЛА
Архипелаг БЕЛАТУКАДРУЗ . - НАМЕРА И СУДБИНА.Нисам имао среће са многим рукописима својих књига. Понеки од њих беху заточени код београдских издавача (доминантних монополских комунистичких издавача, да им не наводим имена, јер би им учинио услугу!), као на робији. Као да је те рукописе неко "уврачао". Ако мислите да ја сада, много година касније, све ово пишем, како бих покушао да скинем "враџбину" са читавог низа мојих наслова који су штампани окаснело, и опет у незгодно време, грдно се варате. Не пишем ни мемоаре, ни меморандум. У јануару 1994. године покушавао сам да средим своју сеоску библиотеку, али полице су заузели (неколико дужних метара!) дневници и бележнице, које сам водио од најранијих дана... Нагомилало се... Шта да чиним са свим тим дневницима и бележницама, које су већ почели да нагризају влага, године и мишеви, понеке претворивши у фину папирнату плеву?Да их бацим у старо зарђало гвожђе, као што је много шта одбачено? А можда да прелистам и читам све то поново? Зашто? Да бих се у огњу страдања освестио и засијао као усијано гвожђе...

НАЈНОВИЈИ ЦВЕТОВИ ЗЛА

 

ЛИТАНИЈА САТАНИ*


Зашто радије читам поново и поново, и данас,као човек који је закорачио у осму деценију живота радије Сабрана дела француског и светског песника Бодлера, од било којих извиканих европских, америчких, руских или азијских новина? Или одвратних, досадних, тривијалних, тзв. књижевних листова и часописа, који разговарају сами са собом. Удворички шкарт двадесетог века. Чији су највећи и песници и уредници завршили на правом месту – на ђубришту.

Зато што је Бодлер – занимљивији, далековидији, у неку руку несхваћени пророк, оног што човечанство преживљава при крају прве четвртине 21. века.

Век сам провео као професор књижевности у једној држави која је још увек недовољно схваћена и описана, иако би за будуће људе и народе могла да буде занимљива као дубока провинција дубоке државе.

Више вреди тај низ забрањених песама** Бодлера, од свих такозваних великих и највећих, хваљених и прехваљених песника, чија су сабрана дела наметали – невидљиви наметачи из нагарављених казана огранака дубоке државе.Чији је задатак био, пре свега, злочин, онемогућавање истине, и неговање новог соја робова, и уметника дупелизаца*** (власти - извињавам се због вулгарног израза, али у српском језику би то била најадекватнија реч!).

Зашто ме баш заболе она ствар за фејсбук, гоогл, и друге најсавременије алатке дд на овој планети?

За телевизије, холивуде, јутуб, и неизрециве, неописиве преображаје вампира, дресиране и програмиране, „борце“, и поткупљени сатански сој новинских пискарала,  заступника науке без Бога,и многих глумачких маскираних накарада - унајмљеника.

Зато што је све то већ виђено, и базди на ђубриште, на отпад, који је данас најбоље место за литаније сатани….

 _________

* Литаније Сатани


Анђеле мимо других леп, мудар и узвишен,

боже судбином стваран и хвалоспева лишен,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


О, кнеже у изгнанству, преварен и увређен,

ти што се јаче дижеш откако си побеђен,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Ти што све знаш, о краљу подземнога пространства,

исцелитељу вични свих стрепњи човечанства,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Ти што љубављу учиш парије одгурнуте,

па чак и огубале, да укус Раја слуте,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Ти што са старом, крепком љубавницом у клупку,

са Смрћу, заче Наду - ову лудицу љупку! -,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Ти што прокаженоме, на трен пред погубљење,

дајеш да гледа руљу спокојно и с презрењем,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Ти што знаш у ком куту земље суревњивице

Бог љубоморан сакри драгуље хрпимице,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Ти што лагуме мрачне проничеш јасним оком,

где народи метала у миру спе дубоком,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Ти чија крупна шака од месечара крије

колике му крај ногу зевају провалије,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Ти којим чудом мекшаш пијанцу кости јадне

када у позне сате под коњске ноге падне,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Ти што човеку слабом поможе руке хитре

показавши му смешу сумпора и шалитре,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Ти што немилосрдном Крезу свој жиг ледени

стављаш на подло чело, ортаче препредени,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Ти што стављаш у очи и срце девојкама

обожавање ране и страст за крпицама,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Свећо проналазача, палицо изагнаних,

исповедниче свију бунџија, повешаних,


Сатано, сажали се на понор бола мог!


Поочиме свих које, пун црног гнева свог,

из земаљскога раја истера Отац Бог,


Сатано, сажали се на понор бола мог! 

  (Препев  Б. Живојиновић, Сабрана дела Шарла Бодлера ЦВЕЋЕ ЗЛА, Народна књига, 1979, стр. 223-225.  - Тираж 10.000 пр.)

 

* * Краљ песника, Бога и Сатане. - Живео једном уклети песник Шарл Бодлер. У исто давно доба стихове је писао Жил Валес. Бодлер је умро на данашњи дан 1867, а пет дана након тога Валес је том песнику "лакрдијашу" како га је звао пророковао највише 10 година славе, и то "сумњиве". Век и по интересовања за чувену Бодлерову збирку "Цвеће зла", објављену лета 1857. године у Француској, речити је сведок дубине Валесове погрешне процене, пише Политика .

(....)        

" Преводилац Никола Бертолино, који је више пута за различите домаће издавачке куће преводио Бодлерову поезију, каже за наш лист да је донекле разумљив однос савременика према песнику.

– Бојио је косу у зелено, шминкао се, настојао је да запањи, и то је изазвало отпор околине. Схватали су га неозбиљно. Чувени Сент Бев рекао је да је изопачени Бодлер утрошио живот да из сваке теме и сваког цвета извуче отровни сок. Тек 30 година после његове смрти и 20 година од "Цвећа зла" песници почињу да пишу о значају Бодлерове поезије у историји књижевности. Пол Верлен, рецимо, каже да је његова поезија снажни и суштински израз модерног човека. Рембо га је назвао Богом, краљем песника и првим од видовитих, каже наш саговорник.

На питање у којем контексту савремена компаратистика помиње Бодлера, Бертолино нам одговара:

– Пре свега, као зачетника модерног израза у поезији. Он свакако не припада модерним песничким струјањима попут Рембоа, али је актуелан јер још пружа одговоре на нека егзистенцијална питања.

Која су то питања и да ли су подједнако актуелна за савременог читаоца, питамо нашег саговорника.

– Бодлер је постављао питања о тома шта је то зло. Откривао је страшне истине о човеку, постављао питања која сваки човек мора себи да постави. Наиме, зло у нама, неискреност, садизам... Све је то врло актуелно. Бодлер није знао какав је, али је слутио да је зло у њему дубоко, и то је износио.

Шта се крије иза поетских слика садизма, очаја, пада у амбис, сплина? – За Бодлера, бол је решење човекових проблема. Писањем поезије Бодлер је веровао да се искупљује за грехе. Свест о злу изазива неку врсту опијања патњом.

Да ли је Бодлер и вештачким путем себе доводио у одређена стања?

– Често се говори да је рађао стихове под дејством дроге и опијума, али то није тачно. Стварао је веома будног духа. Дубоко сумњам да се може бити песник у опијеном стању, тврди Никола Бертолино.

Бодлер је први на потпуно нов начин писао о граду, проституткама, старим људима на улицама Париза... Познати критичар Жорж Пуле записао је да је срећа у свету Бодлерове уметности недостижна, али да се и у ружном може видети лепота.

Пресуде могу да склоне привремено књиге са полица, али речи и идеје имају своје тајне путеве. Друго издање "Цвећа зла" са 25 нових песама појавило се 1861. године. Свака од песама те збирке преведена је, и преводи се и даље на десетине светских језика."  (Овај текст је из 2007. Курзив је мој.)


  У чему је ствар са Бодлером?И овакви текстови, који се појављују спорадично, говоре о позицији Бодлера. Најновија догађања на нашој планети, када се множе пророчанства о крају света, почетку апокалипсе, п(л)андемији, и владавини Сатане, који као да је послушао Бодлерову песму "Молитва"  и устао из Пакла, да се обелодани у данашњем свету и веку, пуном логора, и боленштина, вештачки и на други начин произведених, не по инерцији, већ пре свега по неизвесности и провалији у којој су моћни свет сурвали у најдубље провалије, отварају низ нових питања, и позиција које обасјавају новом светлошћу, и забрањене и незабрањене песме  Бодлерове. Бодлер је данас не само модернији песник од свих који су дошли после, од Игоа до Паунда, Елиота, Бродског, Владислава Петковића ДИСА, Бранислава Петровића, Александра Лукића, Радивоја Шајтинца...... На делу је управо једна стравична литанија "јунаку наших дана"...


*** У једном другом новинском чланку (штампаном осам година после оног у "Политици" , чији је повод био (2015.) штампање "Цвећа зла" , на основу преписке Бодлера и његовог издавача, вођене "пре коначне верзије песама за објављивање". "Бодлер и његов издавач и пријатељ Огист Пуле-Малисис су 1857. године имали плодну преписку о последњим правописним исправкама песама.

Практично ниједна песма није умакла веома критичном и перфекционистичком оку песника, који је на неколико места руком исправљао и жврљао речи које је сматрао правописно неисправним. Бодлер је исправљао интерпукцију и мењао правопис речи, пошто је француска ортографија изузетно сложена.

Ново издање "Цвећа зла" издато је само у 1.000 примерака а документ је купила 1998. године француска Народна библиотека за пола милиона евра и до сада ниједан издавач није показао интересовање да изда ту књигу.

Бодлер је издао књигу 25. јуна 1857. године и неколико дана касније позван је у полицијску станицу због вређања јавног и верског морала у песмама.

Ипак, песник је знао да ће његово дело преживети.

"Све одбијају, мој иновативни дух чак и моје знање француског језика. Исмевам се свим тим будалама и знам да ће збирка, уз све своје врлине и мане, наћи пут до интелектуалне јавности и стати раме уз раме с поезијом Виктора Игоа, Теофила Готјеа, па чак и Бајрона", наводи се у Бодлеровом писму мајци у јулу 1857. године.

Неке од главних тема збирке су секс и смрт, што се у Бодлерово време сматрало скандалозним. Такође је дотакнута и лезбијска љубав, туга, корупција у граду, изгубљена невиност, тешкоћа живљења и вино. У неким песмама се примећује сликовит приказ осећаја за мирисе како би се пробудио осећај носталгије за прошлост и интиму.

Шест песама, попут "Литаније Сатани", биле су изузете из наредног издања збирке и касније поново враћене."

 (извор: Blic )

 

Конзервативни савременици, најближа околина  Бодлера, нису схватилуи песника озбиљније, Пророке не препознају одмах, чак и ако су јуродиви, или помало луди, неуклопљиви. Савременици су га порицали, књижевна критика, бирократија, маловарошани; али, кроз петнаест деценија од забране првог издања "Цвећа зла", слава ове једне јдине књига је из године у годину расла.

Конзервативни савременици, у суштин и малограђани, маловарошани, и данашњи живи људи већином су непробуђени, и лако им је продати рог за свећу. 

Видите, погледајте јошједном, ово што сам подцукао у овом последњем чланку: "Ново издање "Цвећа зла" издато је само у 1.000 примерака а документ је купила 1998. године француска Народна библиотека за пола милиона евра и до сада ниједан издавач није показао интересовање да изда ту књигу."

Немојмо се заносити! Шта би данас и о чему певао Бодлер? Сигурно би био на оној страни верујућих по свету који литијама исказују своје веру у Бога, слободу и Крст, и  гнев према Сотони у дубоким вировима неизрецивог зла.

Таквих је мало, премало. И јављају се у оном народу који је схватио да са сотоном не може бити савеза. Иако модеран песник, и данас, Бодлер је био несумњиви заточник религије поезије...

 

 

    На Крстовдан, 2021. На Нашем брду

  

 

... https://www.politika.rs/scc/clanak/488940/Vojne-stude..

Пробудио сам се са мишљу - куда овај свет иде? О онда ова вест о војним студентским стипендијама! и наравно коментари читалаца овог чланка, .... - 
 
Kolike su plate kad su ovakve stipendije?


Едиција Заветине
Или овај коментар - горан бановић пре око један сат
"Дали ико у држави има нормалан ми официра имамо вишка да десет класа академија не уписује студенте уопште,нама војници недостају алоо букове главе луде злонамерне и глупе то схватите већ један пут,спотичемо се о официре незнамо шта ћемо са њима војници и подофицири су они који раде.Ту не мислим на пилоте једино они су од официра у дефициту са овима другима незнамо шта ћемо главе један о другог лупаји беспослени."
Едиција Заветине
А тек пензионерска примања!! Један професор у пензији нема толика месечна примања, колика је војна студентска стипендија!!!
Едиција Заветине
Или овај коментар:"Srbin iz kruga dvojke- пре 4 сата
Jadna je zemlja koja studentima Vojne akademije daje 50.000 rsd a vrhunski đaci srednjoškolci ( njih 25 mislim da je bio konkurs) Beograda dobiju 100.000 rsd UKUPNO za školsku godinu.Pod šlemom mozga nema, a o realnim sposobnostima sistema odbrane videli smo u ratovima 90, gde su dojučerašnji komunisti petokraku menjali za trobojku i kokardu...DNO! "

Шта има ново?

Само овај самоникли сунцокрет у нашој авлији је ново за мене у ово доба
(Недеља 3. октобар 2021, 1150.Срб.)
 
 

И ове бундеве чија је врежа јесењи ветар већ смлатио
 

 И ова мачка што се сунча. На нашем плоту...Све остало је стара прича...свет очајни демонизованих који сања о планетарној војној диктатури
 

 Интернет је омогућио много тога, нове видове општења. Али док слушам и гледам ноћу сву ту хистерију, и  сналажење у овој лудници званој  с в е т, "нове информације", "сад ће, само што није", мени дође да идем у неки манастир и молим да ме приме као искушеника? Мада нисам сигуран да ли би ме примили и у неком од најзабаченијих манастира земље Србије овакве, данашње.
Природније је да одем на планине и купим неко парче земље са пећуром, или пећиницом крај некох потока, и да ту сачекам крај свога живота..
 
У "Интимним дневницима" Бодлер пише (Целина "Моје обнажено срце  71"

"Кад сам био дете, хтео сам да будем час папа, и то папа - војник, час глумац.
Радости које су се рађале из те две халуцинације".
Тај запис у мени покреће читав рој асоцијација. Читајући друге,песнике, композиторе, мемоаре, забелешке,ми, у ствари, читамо себе.
Дакле - сетио сам се времена када сам био сеоски чувар свиња, наших домаћих моравки, Просјансгог пута, који је водио до нашег салаша на Пеку, дудова на салашу на које сам се верао лети и тресао гране пуне белих, или црних, или сурих сочних плодова, који су падајући по трави у ливади на обалама реке изазивали шумове налик на крупне капи летњег пљуска. Зарим на један поточић, на Просјанском путу, који је увек био блатњав. 
то је могло бити око шесдесетих. На том сеоском путу,који је остатак остатака - старог турског пута, пре неколико година је прошао тзв. руски гасовод. А ових дана, већ прикључују прва домаћинства на гас! Еј, комшо, стигао коначно гас! довикује ми сеоски месар. - Стигао руски гас, стигао Путин у наше село! - Добацујем му у шали: - Покварио посао месним шумокрадицама...
А на каналу ВК, видео сам да су објавили слику руског преседника како јаше неку погрбљену сељанку у црнини! - Свет је полудео. У ствари, тешко је разумети како тако једна велика, огромна земља, није побољшала живот и стандард и оних који живе изван великих градова и индустријских центара. У ствари, Русија је принуђена да огромна средства и капитал троши на своју одбрану....
Свет се последњих година више не дели на републиканце и монаргисте, бего на страшљивце и храбре људе, на ваксинисане и невакцинисане...
Да је жив данас Бодлер, он би сигурно био против сотонистичких моћника. Баремсудећи по ономе што је написао у већ цитираним целинама ("Трговина је, у својој бити, сотонска"; "Дух сваког тргова до сржи је покаврен"; "Трговина је сатанска, јер је најнижи и најгаднији облик саможивости...")
 

 

(....)


Нема коментара:

ФРЕСКЕ

ФРЕСКЕ
ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА

ПоРтАл | Сазвежђе З

ПоРтАл | Сазвежђе З
НАСЛОВНА © ПоРтАл I "Сазвежђе З" & . * Сазвежђе З у свом склопу садржи преко стотинак интернет-локација, албума слика, архива, библиотека, које после десетак година постојања на светској интернет мрежи садрже на хиљаде хиљада публикованих страница, вести, књижевних прилога, књига, фотографија, идеја и иницијатива, пре свега, стваралачких и издавачких иницијатива, које разбијају балканску и српску официјелност, затвореност, жабокречину, подстичући како савременике, тако и оне који долазе у свет културе и књижевности да у њему пронађу смисао и испуне живот,отварајући оне прозоре на Балкану, који су или обично затворени, или зазидани... - *