ВЈЕРУЈУ

КОЛО. У колу смо једнаки
– Коло има велики саборни потенцијал за све житеље Србије. Данас нисмо довољно свесни значења које оно има. Извођење кола је парадигма једнакости, која је базирана на поштовању узајамних различитости, јер у колу смо сви једнаки и док играмо коло, превазилазе се све границе, етничке дистанце, конфесионалне и религиозне разлике међу нама, статусне, социјалне, економске, професионалне, родне, старосне разлике. Држањем за руке, кроз играње кола, остварујемо заједништво – објаснила је Селена Ракочевић, етномузиколог и професор на Факултету музичке уметности, на недавној конференцији за новинаре у Етнографском музеју, коју је пренео Танјуг. Она је подсетила да коло тек последњих деценија поприма значај који данас има и поменула је „моравац”, „кукуњеш”, „жикино коло”, „моравско коло”, док последњих деценија доминира „ужичко коло”. – Коло је попримило препознатљиву функцију српског националног идентитета и због тога се у народу назива „српским колом”, колоквијално „колцем” или једноставно „коло” – рекла је Селена Ракочевић, али је појаснила и да се Унескова номинација не односи на „влашко коло”, „чачак”, „бугарку”, „мало” или „велико коло” са територије Војводине.извор: Политика

VINAVERIANA - дописништво

Дописништво ВИНАВЕРОВА УЛИЦА

..
..

ДИСЦИПЛИНА ЗВАНА КРАЂА

ДИСЦИПЛИНА ЗВАНА КРАЂА* Ваша очекивања од хапшења у култури може се рећи да су делимично и испуњена. Кренуло је од Етнографског музеја. Да ли је овде стављена тачка или запета? - Ништа се није десило. Култура је ресор у коме се “крадуцка”, а то је дозвољено. Крађа је резервисана за друге ресоре, а и то је дозвољено. Дисциплина звана “крађа” је код нас примила фолклорно обележје. Иза сваке крађе је само запета.
* Казали сте, не тако давно: “Умем да будем сам, уживам у самоћи.” Може ли самоћа о којој је писао и Маркес да буде извор надахнућа?
- Кажу да у самоћи може да живи само животиња или Бог. Бог нисам, па ми се избор свео на животињу. За мене самоћа може да буде све, а друштво може од мене да направи само саговорника за ваш лист.
* Руси говоре: љубав ће променити свет, а време које ми живимо све нас више удаљава од ове изреке. Верујете ли ви у величину и снагу љубави, познајемо ли ми Срби довољно њену моћ као што је познају и поштују источни народи?
- Љубав може да промени свет сигурно, али јој за ту операцију треба терен, а терен може да брани само са С-400 и авионима пете генерације. Са тим романтичним терминима “љубав” збуњујемо децу, која су преко ријалитија већ савладала љубав у неколико поза и прешла на практичније методе промена света. У радњу са музичким инструментима отац доводи сина да му купи виолину. Продавац каже: “Какву виолину? Шта ће му виолина? ‘Калашњиков’ му купи!”
* Пензионер сте а радите као да сте на старту каријере. Час сте у Крагујевцу, ето вас у Чачку... Да ли сте ви у неиспуњењу петогодишњег пензионерског плана или смехом лечите народ?
- Испуњавам редовне обавезе. Ништа нема у том ритму чега није било и пре.

      __________
           * =i  извор -  Лане Гутовић: Не само да верујем у чуда, ја живим у чудима Милена Марковић | 19. август 2018. 17:02 | Милан Лане Гутовић: Човек постао лош материјал, Бог у њему је сасвим потиснут. Политика ме дубоко не занима, али ми омогућава да навијам. Села би требало да имају зидине којима би се штитила од дивљака из градова
        ЛеЗ 0016050


НЕ РАЗУМЕМ ЗАШТО НАШЕ ОВЦЕ ВЕЋ ГОДИНАМА НЕ МЕЊАЈУ СВОГ ФРИЗЕРА, ИАКО ИХ ОН, СВАКИ ПУТ КАД ИХ ШИША, ОШИША НА НУЛУ?! /  НИНУС НЕСТОРОВИЋ
= ИЗВОР: Нинус Несторовић: Афоризми. - Књижевне новине,
Београд, новембар - децембар 2017,  Бр. 267-268, стр. 24


..

ЛеЗ 0013708     


С КРУШКЕ 


Извор: ИЛУСТРОВАНА ПОЛИТИКА Душан Старчевић:СМЕШНА СТРАНА СВЕТА,  
Београд,24. јун 2014. Број 2891. Стр. : 60

ЛеЗ 0013695     
.


Нема коментара:

ДЕМОСТЕНОВЕ БЕСЕДЕ

ДЕМОСТЕНОВЕ БЕСЕДЕ
Почетак Прве филипике. - Стара и ретка књига. Београдско издање из 1912. Српска књижевна задруга.

ДУКАТ (рашљари)

ДУКАТ (рашљари)
Сајт Александра Лукића (1957 - )

Непозната Србија