ПРЕВЕДИ - Translate

НОВОСТИ

НОВОСТИ
VK Новости

ФЕЊЕР у тами или АЛАЈБЕГОВА С(а)ЛАМА

ФЕЊЕР у тами или АЛАЈБЕГОВА С(а)ЛАМА
СРПСКИ ЛИСТ

(Заветине, Лукић)

(Заветине, Лукић)
"ИЗДАЊА ПРИЈАТЕЉА" ⬉

Укупно приказа странице

VINAVERIANA - дописништво

Дописништво ВИНАВЕРОВА УЛИЦА

..
..

ДИСЦИПЛИНА ЗВАНА КРАЂА

ДИСЦИПЛИНА ЗВАНА КРАЂА* Ваша очекивања од хапшења у култури може се рећи да су делимично и испуњена. Кренуло је од Етнографског музеја. Да ли је овде стављена тачка или запета? - Ништа се није десило. Култура је ресор у коме се “крадуцка”, а то је дозвољено. Крађа је резервисана за друге ресоре, а и то је дозвољено. Дисциплина звана “крађа” је код нас примила фолклорно обележје. Иза сваке крађе је само запета.
* Казали сте, не тако давно: “Умем да будем сам, уживам у самоћи.” Може ли самоћа о којој је писао и Маркес да буде извор надахнућа?
- Кажу да у самоћи може да живи само животиња или Бог. Бог нисам, па ми се избор свео на животињу. За мене самоћа може да буде све, а друштво може од мене да направи само саговорника за ваш лист.
* Руси говоре: љубав ће променити свет, а време које ми живимо све нас више удаљава од ове изреке. Верујете ли ви у величину и снагу љубави, познајемо ли ми Срби довољно њену моћ као што је познају и поштују источни народи?
- Љубав може да промени свет сигурно, али јој за ту операцију треба терен, а терен може да брани само са С-400 и авионима пете генерације. Са тим романтичним терминима “љубав” збуњујемо децу, која су преко ријалитија већ савладала љубав у неколико поза и прешла на практичније методе промена света. У радњу са музичким инструментима отац доводи сина да му купи виолину. Продавац каже: “Какву виолину? Шта ће му виолина? ‘Калашњиков’ му купи!”
* Пензионер сте а радите као да сте на старту каријере. Час сте у Крагујевцу, ето вас у Чачку... Да ли сте ви у неиспуњењу петогодишњег пензионерског плана или смехом лечите народ?
- Испуњавам редовне обавезе. Ништа нема у том ритму чега није било и пре.

      __________
           * =i  извор -  Лане Гутовић: Не само да верујем у чуда, ја живим у чудима Милена Марковић | 19. август 2018. 17:02 | Милан Лане Гутовић: Човек постао лош материјал, Бог у њему је сасвим потиснут. Политика ме дубоко не занима, али ми омогућава да навијам. Села би требало да имају зидине којима би се штитила од дивљака из градова
        ЛеЗ 0016050


НЕ РАЗУМЕМ ЗАШТО НАШЕ ОВЦЕ ВЕЋ ГОДИНАМА НЕ МЕЊАЈУ СВОГ ФРИЗЕРА, ИАКО ИХ ОН, СВАКИ ПУТ КАД ИХ ШИША, ОШИША НА НУЛУ?! /  НИНУС НЕСТОРОВИЋ
= ИЗВОР: Нинус Несторовић: Афоризми. - Књижевне новине,
Београд, новембар - децембар 2017,  Бр. 267-268, стр. 24


..

ЛеЗ 0013708     


С КРУШКЕ 


Извор: ИЛУСТРОВАНА ПОЛИТИКА Душан Старчевић:СМЕШНА СТРАНА СВЕТА,  
Београд,24. јун 2014. Број 2891. Стр. : 60

ЛеЗ 0013695     
.


Нема коментара:

Како настаје и како се штити ауторско дело | Адвокат Урош З. Недељковић

У добу убрзане размене идеја и података, питање како настаје и како се штити ауторско дело је од пресудног значаја за разумевање духа ауторског права. Ову област регулише Закон о ауторском и сродним правима.

Ауторско дело настаје самим тренутком стварања дела. Тако, ако сте написали неки текст, компоновали одређену нумеру или фотографисали вашу мачку како гура нешто са стола, тог тренутка је настало ваше ауторско дело.

Међутим, да ли је дело уметничко или није, са становишта закона је небитно, јер „Уметничко дело цвета само уз учешће, уз дослух свих врлих састојака духа“, рекао је Андре Жид, док закон каже да је ауторско дело „оригинална духовна творевина аутора, изражена у одређеној форми, без обзира на његову уметничку, научну или другу вредност, његову намену, величину, садржину и начин испољавања, као и допуштеност јавног саопштавања његове садржине.“ Уосталом, укуси су различити.

Творевина је резултат интелектуалног напора аутора који је изражен у одређеној форми. Постоји још један услов како би ауторско дело уживало заштиту, поред тога што мора бити изражено на одређени начин, мора бити и објављено. То значи да шира јавност мора бити упозната са делом.

Закон, пак, не штити идеје. Једини начин да идеја буде заштићена је да буде материјализована на одређени начин. Оно што Закон штити је дефинисано у чл. 2 ст. 1, а то су:

 1. писана дела (књиге, брошуре, чланци, преводи, рачунарски програми у било којем облику њиховог изражавања, укључујући и припремни материјал за њихову израду и др.);
 2. говорна дела (предавања, говори, беседе и др.);
 3. драмска, драмско-музичка, кореографска и пантомимска дела, као и дела која потичу из фолклора;
 4. музичка дела, са речима или без речи;
 5. филмска дела (кинематографска и телевизијска дела);
 6. дела ликовне уметности (слике, цртежи, скице, графике, скулптуре и др.);
 7. дела архитектуре, примењене уметности и индустријског обликовања;
 8. картографска дела (географске и топографске карте);
 9. планови, скице, макете и фотографије;
 10. позоришна режија.

Српско законско решење је у складу са чл. 2 тачком 1 Бернске конвенције за заштиту књижевних и уметничких дела из 1886. године, који гласи:

Изрази „књижевна и уметничка дела“ обухватају све творевине из књижевне, научне и уметничке области, без обзира на начин и облик њиховог изражавања као што су књиге, брошуре и остали списи, предавања, говори беседе и друга дела исте природе; драмска или драмско-музичка дела, кореографска и пантомимска дела, музичке композиције с речима или без њих кинематографска дела с којима су изједначена дела изражена поступком сличним кинематографији, дела из области цртања, сликарства, архитектуре, вајарства, резбарства, литографије, дела из области фотографије с којима су изједначена дела изражена поступком сличним фотографији, дела примењене уметности, илустрације географске карте, планови, скице и пластична дела која се односе на географију, топографију, архитектуру или науку.

Слично је и по америчком закону о ауторском праву (US Copyright Law).

Недовршена дела, такође, уживају заштиту ако испуњавају услове да су оригинална духовна творевина аутора.

Видети више