СПЕКТАР

СПЕКТАР
НовиБусур

ПРЕВЕДИ - TRANSLATE

Архива "КОЛА"

(Почетак 2019)
_________________

*       *

Прављење ракије шљивовица такође је на листи Националног центра. Зашто је предност дата шљиви у односу на друго воће, није тешко одговорити. –Шљива нас је и отхранила, од овог воћа праве се пекмез и џем који су служили за прехрану и у најтежим ратним тренуцима и када би завладала глад. То је и енергетска храна и лепа посластица и за данашње време ако се од џема направе колачи и друге посластице.
У Трепчи код Чачка ракија се прави још од средине 18. века, каже Станимир Минић. Његова унука наставиће ову традицију. Станимир је до пре 15 година радио у грађевини, а онда се посветио добијању заводљиве и „лековите” течности из казана. И од тада прави ракију не само од шљиве већ и од купуса, дивље крушке, трњине... Шљивовица се прави од презрелог плода шљиве пожегаче, маџарке, црвене шумадинке или ранке са додатком трноваче, потврда квалитета пићу из Минићеве куће ракије, стиже са бројних сајмова, између осталих и на Новосадском сајму и „Ракија фест” у Београду.
– Да би се успело у овом послу човек треба да има среће да се роди у Трепчи на јужним падинама планине Вујан и да су му за откуп воћа близу Сувобор и Рудник, а за дрен, оскорушу и крушку такишу Вујан и Буковик – каже Станислав. А пошто ће унука наследити деду, ко зна, можда једног дана и шљивовица стигне до Унеска....
 ЛеЗ 0016108

        *       *

Нема коментара:

ФРЕСКЕ

ФРЕСКЕ
ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА