FLAG counter

Flag Counter

ПОСЕЋЕНОСТ

ПРЕВЕДИ - Translate

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ
ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | ЊОЈЗИ ХВАЛА

СПЕКТАР

СПЕКТАР
НовиБусур

ТАЈНОВОДСТВО

ТАЈНОВОДСТВО
ИМАГИНАРНА РЕДАКЦИЈА

ПУТЕВИ СРБИЈЕ

ПУТЕВИ СРБИЈЕ
ВОДИЧ ЗА (НЕПО)КОЛЕБЉИВЕ И РАДОЗНАЛЕ ДУХОМ

САБИРАЊЕ ДЕЛА

САБИРАЊЕ ДЕЛА
Архипелаг БЕЛАТУКАДРУЗ . - НАМЕРА И СУДБИНА.Нисам имао среће са многим рукописима својих књига. Понеки од њих беху заточени код београдских издавача (доминантних монополских комунистичких издавача, да им не наводим имена, јер би им учинио услугу!), као на робији. Као да је те рукописе неко "уврачао". Ако мислите да ја сада, много година касније, све ово пишем, како бих покушао да скинем "враџбину" са читавог низа мојих наслова који су штампани окаснело, и опет у незгодно време, грдно се варате. Не пишем ни мемоаре, ни меморандум. У јануару 1994. године покушавао сам да средим своју сеоску библиотеку, али полице су заузели (неколико дужних метара!) дневници и бележнице, које сам водио од најранијих дана... Нагомилало се... Шта да чиним са свим тим дневницима и бележницама, које су већ почели да нагризају влага, године и мишеви, понеке претворивши у фину папирнату плеву?Да их бацим у старо зарђало гвожђе, као што је много шта одбачено? А можда да прелистам и читам све то поново? Зашто? Да бих се у огњу страдања освестио и засијао као усијано гвожђе...

ЗАВЕТИНЕ - Лукић

ЗАВЕТИНЕ - Лукић
"ИЗДАЊА ПРИЈАТЕЉА" ⬉

НА ПОПРИШТУ

 БИТИ ОНО ШТО ЈЕСИ

 

(...)


(...)


 

 1. Из Бележница

  Новине су пуне свега и свачега

  "Србија је постепено изашла из латентне и ушла у манифестациону фазу фашизма: режим подржава фашисте, а фашисти штите режим навео је..." ВК у саопштењу, преноси "Данас" (понедељак 10. јун 2019). - Онлајн издање београдске "Политике" нападају хакери, наводно из иностранства. Тиражне "Вечерње новости" још нико не дира...

  И зато не читам више новине, немам шта да читам тамо!

  Много чистије ствари навиру из мене,севну као муње пре неколико вечери по повратку из престонице потонуле у нешто одбојно.

  Да, у том штампаном смећу обрачунавају се исти, и зато бацам то штампано смеће кога се накупило за неколико следећих зима, за потпаљивање ватре.

  Листам бележнице, које су ми током деценија поклањале жене, које су ми нешто значиле и које су се преселиле на онај свет, осим... Нећу да им спомињем имена, не - хвала им што су ми са својих путовања доносиле тврдо укоричене бележнице из Хаване, коју никада нисам посетио, из Грчке, у коју још нисам стигао да летујем, Немачке, Беча, Штокхолма, Гетеборга, Русије, ... Јапана, Америке...

  Не читам штампано смеће новина, тзв. књ. часописа; на друштвене мреже провирим, кад пожелим да се исповраћам од онога што чине јунаци и зависници од виртуелне стварности. Тамо има толико умишљених и залуталих, трапаћоза, али и оних што су се у међувремену и упреподобили, обичних доушника, и ботова, и излапелих умишљених слуга једног режима који је већини упропастио животе, а за којим данас носталгично бљују југоносталгичари, деца официра, и толики други који су провели добар век живота као црви у овчијем сиру и отишли у лепу пензију ишчекујући - понека пискарала - Нобелову награду!

  Какви мућци! Какав сој?!То ће једино мотика да ућутка. И људи су данас пуни свега и свачега, и налик су многи на Блеза Сандрара и на његов Ускрс у Њујорку, априла 1912.

  Враћао се уморан, веома суморан и сам, на голу гробницу подсећао га је убоги стан, као што и мене подсећа ова кућа у којој су преминули у размаку од четрнаест година - наша мајка и отац.

  Али то је било зато, Господе, што сам био тужан после неколико смрти блиских, које су сустизале једна другу, и што сам упознао удовицу опседнуту понором у коју срља планета, вучена од претераних апетита великих магараца и оних акрепа што повлаче конце иза невидљивих дубоко маскираних бусија.

  Нисам могао да путујем ни Транисибирском железницом, ни преко Атлантског океана, Господе, да ли си ти удесио да кренем у правцу Хипербореје, према Кируни, и свету о коме сам пре тога само понешто прочитао?

  Или си то препустио неком од арханђела?

  Или је то било искушење којем човек подлеже кад почиње да стари?

  Можда је после тих споменутих узастопних смрти требало да видим и мртве ирвасе, водиче стада, толико снега и леда, и проклетства и олова судбине, колико нисам видео током читавог претходног живота?

  Да бих чезнуо за југом и малим нашим имањем са птичијим трешњама на Балкану...

  Како бих се припремио за следећи живот, онај онострани, где умирући не може понети ништа друго, осим своје душе, богатства, тескобе или муке неке неизречене, грешака неких које могу бити добра подлога и ђубриво за поновно рађање, али у којем облику?

  Најбоље је не бити рођен, каже Гр., кад се напије, или ако смо већ једном рођени не рађати се више. Јер докле год будемо грешили у овом животу, рађаћемо се поново и поново, све док не научимо да не правимо грешке.

  Шта ми знамо о изагробној сфери и животу, етаморфозама, смрти и мистеријама душе?

  * Ова песма нема краја, али ја овде одустајем од наставка, јер у кући нема пива, иначе...

  (Извор. Прелиминарно публиковано на https://sites.google.com/view/inicijativa-lukic/popriste?authuser=0  )

https://twitter.com/Dechko20/status/1477643169051422722?s=20

https://twitter.com/Dechko20/status/1477643169051422722?s=20

Нема коментара:

ФРЕСКЕ

ФРЕСКЕ
ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА

ПоРтАл | Сазвежђе З

ПоРтАл | Сазвежђе З
НАСЛОВНА © ПоРтАл I "Сазвежђе З" & . * Сазвежђе З у свом склопу садржи преко стотинак интернет-локација, албума слика, архива, библиотека, које после десетак година постојања на светској интернет мрежи садрже на хиљаде хиљада публикованих страница, вести, књижевних прилога, књига, фотографија, идеја и иницијатива, пре свега, стваралачких и издавачких иницијатива, које разбијају балканску и српску официјелност, затвореност, жабокречину, подстичући како савременике, тако и оне који долазе у свет културе и књижевности да у њему пронађу смисао и испуне живот,отварајући оне прозоре на Балкану, који су или обично затворени, или зазидани... - *