ПРЕВЕДИ - Translate

НОВОСТИ

НОВОСТИ
VK Новости. - ЕДИЦИЈА ЗАВЕТИНЕ

ФЕЊЕР у тами или АЛАЈБЕГОВА С(а)ЛАМА

ФЕЊЕР у тами или АЛАЈБЕГОВА С(а)ЛАМА
ПОСЛЕДЊЕ ВРЕМЕ

(Заветине, Лукић)

(Заветине, Лукић)
"ИЗДАЊА ПРИЈАТЕЉА" ⬉

ФРЕСКЕ

ФРЕСКЕ
ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА

МИРОСЛАВ ЛУКИЋ - YOUTUBE


Канал ЗАВЕТИНА


Статистика Члан од 01.08.2010. — 199.335 приказа, преко 400 нумера, (6. јун 2021) (Ажурирање месечно)


уторак, 01. септембар 2015.

Јесмо ли сконтали одакле ветар дува, или сеобе народа и коментари

– На исти начин, на који је такозвана међународна заједница генерисала рат у земљи у којој сам ја некада живео, бившој Југославији, она генерише рат и у северној Африци и на Блиском истоку и где год треба. Раде на потпуно исти начин. Препознајем га на километре, а осетио сам га и на својој кожи, али нисам могао да верујем да ћемо бити толико глупи. И не могу да верујем да смо још увек толико глупи да не можемо да сконтамо одакле дува ветар. Реакција званичника Европске уније и Сједињених Америчких Држава јасно показује да су на међународној политичкој берзи лицемерство и цинизам досегли свој највиши ниво у историји – закључује Неле Карајлић.


(Фо­то Бета)
Ненад Јанковић, илити др Неле Карајлић, како је у јавности много познатији него под правим именом, о мигрантској кризи и избегличком таласу који последњих месеци протиче испод нашег прозора, могао би, каже, да пише на 700 страна. Толико га погађа све што се са тим несрећним људима из северне Африке и Блиског истока дешава и толико сматра да је та тема комплексна и тешко сагледива.
Причу о овој теми започиње цитатом „Има сеоба. Смрти нема!“ из романа „Сеобе“ Милоша Црњанског. У тој завршној реченици чувеног дела које је, ослањајући се на нашу историју, испричало судбину људи које судари великих сила терају на покрет у непознато, Неле препознаје свој живот и живот своје породице. Легендарни музичар, сценариста, писац и један од покретача серије „Топ-листа надреалиста“ уз коју данас не знамо да ли да се смејемо или да плачемо, априла 1992. године, бежећи пред надолазећим ратним вихором, напустио је родно Сарајево са женом и двогодишњом ћерком.
Када је почетком ове године поново накратко посетио родни град из којег је избегао, испраћен је у пратњи полиције.
– Цео наш живот је избеглички. Моја породица се вртела у круг између Босне и Србије. Није прескочена ниједна генерација која није морала да се сели. Не знам да ли су други људи око мене осетљиви на све што се дешава са људима из северне Африке и са Блиског истока, али ја јесам. Ја носим ту бол коју сваки избеглица носи са собом и за то сам да им се пружи безрезервна помоћ. Дао бих им држављанство свима, одмах кад уђу у Србију, одмах бих им поклонио све што имам. Али, ја нисам реалистичан. Нажалост, Запад је поново одиграо потпуно супротну улогу, они играју улогу подизања зидова. Иако су веома свесни ко је крив за овај егзодус – каже Неле Карајлић.
Актуелну ситуацију у Сирији он назива опаким злом које кулминира у западној цивилизацији и генерише проблеме када и како му се хоће.
– Ти људи, који пролазе и кроз Србију, немају никакве везе са тим шта се тамо дешава, а и само добар комад будале може да помисли да су се они тек тако између себе побили без додатне помоћи са Запада. На крају, највише испаштају они нормални, обични људи. С обзиром на то да су ти обични људи углавном без икакве институционалне одбране, немају ни оружја ни невладине организације које ће се бринути о њиховој судбини, они су неко ко доживљава оно што су доживљавале милијарде људи у историји човечанства, од Старог завета наовамо. А то су сеобе – истиче Карајлић.
Осим што дели избегличку бол са стотинама хиљада људи, који беже од рата и сиромаштва и надају се да ће у некој од западноевропских земаља наћи бољи и сигурнији живот, Карајлић каже да у том егзодусу види и друге сличности са избегличком ситуацијом у нашој земљи деведесетих година прошлог века. Тачније, са њеним узроцима. 
– На исти начин, на који је такозвана међународна заједница генерисала рат у земљи у којој сам ја некада живео, бившој Југославији, она генерише рат и у северној Африци и на Блиском истоку и где год треба. Раде на потпуно исти начин. Препознајем га на километре, а осетио сам га и на својој кожи, али нисам могао да верујем да ћемо бити толико глупи. И не могу да верујем да смо још увек толико глупи да не можемо да сконтамо одакле дува ветар. Реакција званичника Европске уније и Сједињених Америчких Држава јасно показује да су на међународној политичкој берзи лицемерство и цинизам досегли свој највиши ниво у историји – закључује Неле Карајлић.
Јелена Чалија објављено: 28.08.2015. у  Политици
__________________
     и коментари

Борко Благојевић | 28/08/2015 02:40
Како сада ствари стоје у Србију ИМИГРИРАЈУ несрећници из Африке и Азије а из Србије већ дуже време ЕМИГРИРАЈУ Срби. И кад се та два податка склопе онда баш и није тако тешко сконтати одакле ветар дува.
boja buric | 28/08/2015 00:05
Bojim se da mi ne moradnemo bezati od njih a dr bi delio drzavljanstva.
BOLESNO
uff neverovatno | 28/08/2015 00:48
Au, u cije ime bi im ti davao drzavljanstvo?

Zgadi mi sve pesme 'pusenja' i seriju 'slozna braca' sa ovom izjavom.

Zasto narod kod nas ima obicaj da gura nos u nesto u sta se ne razume zauzimajuci stav magistra po tom pitanju, bolje bi mu bilo da se bavi svojom profesijom!
Recto Verso | 28/08/2015 01:42
Svaka cast Nele. Uvek covek! Pusti Evropu i Ameriku, oni su ovo zakuvali i oni to i znaju.

A ovi domaci fasisti pocinju da budu naporni sa svojim mrzecim komentarima.

Pera Pera | 28/08/2015 04:23
Eh , ako nisu "skonto" do sada NECES NIKADA.

Ovde se forsira sentimentalnost a ne RAZUM i OTPOR ONIMA koji si i izazvali , prvo rat u bivsoj Jugoslaviji i potom redom do zemalja odakle azilanti beze , da ne nabrajam.

ODATLE VETAR DUVA .

Kako austrijiski predstavnici kazu -POSTAVITI IZBEGLICKE KAMPOVE SA SUPROTNE STRANE OD NJIHOVE GRANICE , A NE SA NJIHOVE STRANE , STRANE ODAKLE VETAR DUVA. ZAR VAM TO NE GOVORI DOVOLJNO ???
kosmajac sale | 28/08/2015 04:35
Nele koje licemrje. Kazes poklonio bi im sve , pa sta te sprecava.Sutra na stanicu uzmi njih nekoliko o pokloni im sve.
povremeni citalac | 28/08/2015 04:45
"U bezanju je spas." Taj koji je napisao tu misao znao je jos davno sta nas ceka jednog dana. I on je bezao celog zivota, sve dok nije stao nogom na most koji se nalazi kod Visegrada, i onda je napisao Proslost i Buducnost ove zemlje proklete. Balkanske.
Nisu ni Nele, ni Kusturica jedini koji razmisljaju na slican nacin, a opet suporotno jedan od drugog. Obojica poticu iz tog Proklertog Tamnog vIlajet
Mi svi koji smo pobegli, polagano nam izcezava iz secanja odakle smo, sta smo bili nekada i sta cemo biti u buducnosti.
U prirodi covekovoj da vremenom zaboravlja sve ruzne stvari, a pamti samo lepe uspomene.
Tako i svi oni koji danas beze, jednog dana pamtice samo lepe stvari iz svog bivseg zivota.
Bosanac iz BiH | 28/08/2015 05:36
Jadan narod, slazem se sa Neletom, imamo isto licno zivotno iskustvo ( Nele sa Rajvosa, ja sa Republikom Srpskom...). Komplimenti vladi Srbije na razumjevanju za ove ljude, i BiH je ponudila podjelu tereta sa Srbijom, jako lijepo, valjda ce Evropa pomoci oko toga...
stari doktor beograd | 28/08/2015 05:36
Dragi "kolega dr Nele", Vi zbilja ne kontate situaciju.
Iako ste u pravu što se tiče "Seoba", i Vaših, i mnogih drugih, to je sudbina našeg naroda kroz vekove, još od dolazak Turaka na Balkan, bilo da su se svojom voljom selili s kraja na kraj ove vetrometine od poluostrva, pa i dalje, bilo da su ih novi gospodari nasilno premeštali, bilo Turci ili Venecija, kasnije Austrija.
No od uspostave obnovljene srpske države na ovome parčetu Balkana, svi su imali, i znali, gde će, to su sve generacije naših predaka znale od 1815.
Dakle, ovo ostrvce koje se zove Srbija kao centar okupljanja Srba u nevolji je jedino sigurno pribežište. I Vi bi ga tako lako poklonili došljacima druge krvi, druge vere i drugih običaja? Gde bi se u budućnosti nove srpske izbeglice sklanjale? Zar bi pustili da po njoj ne samo niču novi minareti, a crkve pravoslavne propadaju napuštene, nego i buljuci dece koju su oni obavezni da poklanjaju Allahu? Zar niste bar delimično upoznali Kuran?
(nastavak sledi )
stari doktor beograd | 28/08/2015 05:47
(nastavak odgovora dr Neletu Karajliću))
Daleko sam mržnje prema bilo kojoj veri ili običaju, kogod se moli Bogu, ma kako ga zvali on je Bog, a ni jedna vera ne nosi u sebi nesreću za druge, to proizvode devijantni propovednici. Takođe saosećam sa svim ovim talasia izbeglica i ponosim se što im naša država pomaže da dostignu svoj cilj.
Ali to ne znači da naše jezgro, naš Mainland, gde smo se sklanjali i sklanjaćemo se od bura iz svih srpskih zemalja naokolo, treba poklanjati ili rasprodavati. Gde bi se naša buduća pokoljenja sklanjala?
Ne govorim o mogućim "spavačima" Al Kaide, ISILa među njima.
Setite se karata objavljenih na internetu gde je Srbija među prvima na udaru. Šta ćete sa tim?
Dakle, manite se verbalnog altruizma, sami ste potsetili na seobe Vaših predaka, podržite pomoć ovim nesrećnim ljudima u proputovanju kroz Srbiju i borite se da ovo naše vekovno pribežište, naša poslednja odbrana, naš "last stand", ostane srpsko na dobrobit svih nas i naših budućih naraštaja.
Glisko Gliskovic | 28/08/2015 07:15
Nele stari druze mislim da iti ovaj put nisi "skontao" odakle vetar duva iako moram priznati da si predvideo rat u BH i na slikovit nacin pokusao narodima BH da je rat suluda rabota.
Ja se ne slazem sa tobom i ni slucajno ne bih dao ovim izbeglicama drzavljanstvo zbog nekoliko razloga:
1. Srbija nije kreirala krizu u njihovim zemljama niti je ucestvovala u raspodeli ratnog plena u tim zemljama (sto kazu ni luk jela ni kuk mirisala)
2. Njihov cilj je EU a ne Srbija
3, Ne bih menjao nacionalnu strukturu Srbije zbog interesa EU.
4. Srbija nema novaca da zaposli i udomi svoje ljude i svoje izbeglice jos iz 1990. Prosetaj malo po Srbiji pa vidi gde su smestene te nase izbeglice.
Medju tim izbeglicama ima extremista ima onih koji su ucestvovali u rusenju rezima , njihov natalitet je 10 puta veci od naseg pa ti vidi sta ce se sve izroditiniz toga. Razumem ja tvohe emocihe ali pomozi im isa stignu u EU preko Hrvatske i Madjarske , uostalom to du njihove zellje
Vox ex Populi | 28/08/2015 07:16
I sam sam "izbjeglica" ali, Nenade, ne pretjeruj.Šta Srbija da radi s njima kada je i 50% njeog stanovništva spremno da napusti Srbiju. Poštujem tvoju filantropiju, ali ovo nema veze s razmom. Šta ti bi?!

vox ex populi | 28/08/2015 08:57
Šta se događa s ovim našim Jankovićima? Najpre ona "zaštitnica", a sada i Nenad. Dijelim njihovu zabrinutost za sudbinu ovih nesrećnika, ali njihovo predlaganje o naseljavanju u Srbiji ili dodjela državljanstva je čisto lupetanje. Niti bi to izbjeglice htjele, a niti bi to Srbija podnijela. I ovako, ne zna šta će sa svojim narodom koji listom bježi u istom smjeru. Ponekad je bolje svašta jesti nego govoriti i potpaljivati najniže strasti koje čuče u nama.
jovan nikolic | 28/08/2015 09:11
Gosin @uuf pokusajte da rastumacite izjavu o davanju drzavljanstva kao paradigmu licne ljudske i humane intencije. Lakse ce ici. A ako to ne mozete da shvatite, onda ni ne trebate da slusate ni pusenje ni duvanje ni inhaliranje drugim supstancama...
Ira i | 28/08/2015 09:12
Nele, došao si u Srbiju i dobro si primljen. Video si kako si nedavno primljen u Sarajevu. Upitaj se zašto? Ne uzimaj više prava nego što ti pripada. Svoju dedovinu deli kome ti drago, a moju nemoj.
Nikola Nikola | 28/08/2015 09:14
E Nele, ti se baš nalupeta. Ništa ti nisi naučio u životu i da ga proživiš devet puta ne bi znao više. Totalno si me razočarao. Što ih ne povedeš u svoje Sarajevo?
Anastasia . | 28/08/2015 09:16
Kad ne znaš onda ćuti . Zna se odkud vetar duva, samo se praviš blesav.
Burekdžija sa Petlova Brda! | 28/08/2015 09:16
E moj naivni Jankoviću! Kad si ti bio izbeglica, pa gde si ti to izbegao. U Katar? U Emirate ili Kuvajt? Ili možda u Siriju ili Pakistan?. Ajde bre..... ne bulazni? Da su ovo stvarne izbeglice ili migranti u potrazi za osiguranjem egzistencije, onda sigurno ne bi "bežali" na drugi kontinent nego u bogate arapske zemlje koje su im "pod nosom"! Ovo je organizovana i perfidna "invazija" muslimana na Evropu sa ciljem da je za nekoliko godina biološkom i demografskom ofanzivom jednostavno i materijalno i "duhovno" osvoje! I to je "to" i nema tu mesta ni da glumimo nojeve ni da nekoga potpuno nepotrebno "sažaljevamo". Doduše, tako ja mislim i čvrsto sam uveren da sam u pravu, a ti veruj u šta hoćeš, ali ako se već preko medija obraćaš velikom broju ljudi, onda i neki argument u prilog napisanog nikako ne bi bio na odmet. Moj ti je savet... ajde ti lepo na binu pa pevaj.....jer to znaš da radiš! A "ovoga" se kani, jer ili nisi kadar da stvari skontaš ili možda i ne "želiš" da "skontaš"?!
Зоран Д. Костић | 28/08/2015 09:36
Не знам по чему је овај човек компетентан да даје изјаву за ПОЛИТИКУ, лист ко-
ји има ону дозу елаганције и веродостојности која га препоручује простору гото-
во читавог Балкана. Утркивање у алтруизму код личности из политичког живота,
чији се рејтиг верификује у западним амабасадама, до некеле је разумљиво јер
то им је на концу и "задња пошта" али шта овај гитариста нуди у Србији кад је и
сам, како рече, избеглица. Једино ако се не препоручује МУ/ХА федерацији као покајник па хоће са својим повратком, као доказ доброг владања, да поведе и
пар хиљада миграната што бих и ја поздравио.
baba stara | 28/08/2015 09:58
kada ne razumes sto se javljas ovo je strategija,igra ,profit,zarada,propadanje i jos stosta a ne puko seljenje od do
ali da bi to razumeli moralo se ici u skole a ne na koncerte
Zivojin Lazar | 28/08/2015 10:03
To su stare Bosanske fore, suze krokodilske. Kad se oni vole moremo svi bre da se volimo, kad se oni krve, moramo i mi pod kuku braco pomagajte.
Владан Петричевић | 28/08/2015 10:17
Жао ми је сваког човека, па и овог нмесрећног народа који прелази хиљаде километара да би избегао ратне стархоте. Оно што Неле прича донекле разумем, јер је људски саосећати са људским болом. Оно што ми се не допада и не прихватам у његовој изјави је његова воља да се дају српска држављанства том народу. Одакле му право да тако прича, јер је и сам стекао накнадно? Неле, да ли си то изјавио за паре или си силан и бахат, па делиш оно што није твоје, не знам, али није лепо. Да не кажем да је покварено. Поштуј оно што си добио у Србији и тражи хлеба преко погаче.
Saška Saška | 28/08/2015 10:43
Šta je on konkretno učinio, osim što deli Srbiju sa svakim tko kroz nju prolazi ? Nele, vodi kući ove nesrećnike, na imanje koje je lepo, videli smo svi, pa onda deliu sa njima sve što imaš kao što su Srbi sa tobom. Čekam nastavak ovog intervjua, sve sa fotografijama kao što je uradila Jelena Milić, jer su na istom zadatku, on i Jelena.
Slobodan Stevanovic | 28/08/2015 10:44
Niko ne konta, samo je sumnjivo da nas CNN hvali? Svi koriste vojsku i žicu, Englezi, Bugari, Grci, Makedonci, Madjari, za ljude koji prolaze kroz njihove teritorije i znaju svoj cilj. Zašto ih Madjari zlostavljaju, kad njih Madjarska ne interesuje? Za čiji interes to Madjari rade? Jedno je sigurno, kad budu popunili kvote i kad zatvore granice u Srbiji će se naći desetine hiljada ozbeglica, koji ne mogu ni napred ni nazad, i koje će Srbija morati godinama da hrani. I neće moći da gundja. To Srbija neće moći da izbegne.
Iz stranih medija Austrija | 28/08/2015 10:50
Austrijski časopis Info Direkt objavio je nedavno, pozivajući se na neimenovani izvor iz redova austrijske vojske, da sve ili deo troškova transporta izbeglica iz Libije i Severne Afrike snose organizacije iz SAD. U članku objavljenom naknadno pod nazivom “Rotšildi i industrija azila”, austrijski list otkriva “da u Austriji cveta posao vezan za izbeglice i da je samo jedna firma koja se brine za tražitelje azila dobila 21 milion evra od države kako bi im pomogla i nahranila ih”.

Međutim, ovde dolazimo do zanimljivih podataka, jer je reč o pravom profitabilnom društvu sa sedištem u Švacarskoj, “Ors Service Ag”, koje je u vlasništvu finansijske kuće “British Equistone Partners Europe”, koja je deo moćne “Barclays Banke”, multinacionalnog finansijskog giganta takođe poznatog “Oklopnjača Rotschild”. Njeni glavni deoničari su privatni bankari firme “NM Rothschild & Sons Limited” i njihov finansijski satelit “Lazard Brothers”, otkriva talijanski analitičar Mauricio Blonde.
kastus k | 28/08/2015 10:52
Lepo je Miša Đurković napravio paralelu sa ex brit.ambasadorom Davenportom (znamo kako se Britanci brane od „rojeva“) koji je fasciniran našim tretiranjem „migranata“. Pre nekoliko godina su evropski diplomati JAVNO hvalili Makedoniju kako uspešno rešava nacionalno pitanje i ostvaruje sklad između Makedonaca i Albanaca, dok su TAJNO istu tu Makedoniju sažaljevali zbog svih mogućih problema koje mogu imati upravo zbog višenacionalne strukture. Tada je u slučaju Slovenije bilo sasvim obrnuto. JAVNO su osuđivali Sloveniju zbog progona romske porodice Strojan, a TAJNO isticali sigurnost i dugoročnu stabilnost Slovenije zbog skoro potpune jednonacionalnosti države. Tako smo i mi postali šampioni multikulturalizma, humanosti u tretmanu migranata, multirasnim brakovima, mogućem davanju državljanstva i JAVNO nas hvale, a TAJNO sažaljevaju upravo zbog svega toga. Glupost, naivnost i neznanje se skupo plaćaju, a Nele neka se više bavi muzikom-bolje mu to ide.
Мики Лакић из Предворице | 28/08/2015 10:59
Ја, и ми сви знамо за све које крив и одакле ветар дува. Тако је са Европском целом Унијом и осталом Европом која се не да не може него се несме супроставити. А исто и друга страна која показује мишиће јачине чак ни она се не сме појавити против онога које направио хаос у целом свету. Е, драги моји пријатељи још нико се није родио да каже оном другом да не сме да ради и да убија народ ни крив ни дужан и да прави сиромашлук на нашим континенту. Стари завет каже завладаће жута раса људи у европи европљана неће бити. И ето, видите и сами да постаје то што рече прпрок. Она страна која прави све пропасти овде код нас она себе осигурава из европе да буде безбедна и да не може нико да је достигне.А Руси су само хвалишани и ништа друго. Рус говори ја имам то , ја имам ово. Рус нема ништа голаћ као и Србија. Прочитајте МСМ немачки где изјављује да је 2000 Руских Војника погинуло у Источној Украјини. Значи да немају да се боре ни против Украјине. А,шта и сачим се борити са оном другом страном?
Teodor Šljivovički | 28/08/2015 11:19
Samo naivni, poput Neleta i premiera Včića ne kontaju odakle vetar duva. A i da kontaju, ono što govore je užas. Ko im je dao pravo da nemilice izlažu zemlju iscravanju za migrante? Zašto ti migranti nisu ostali da se bore za ljudska prava u svojoj zemlji? Zašto se tamo ne bore protiv svojih režima i američke okupacije? Zašto migranti ne putuju preko Bugarske, zašto se ne upute preko Hrvatske i Slovenije kao tzv europskih država, kojih je puna usta demokratije i borbe za ljudska prava, ali ne u svojoj kući? Probajte da ustupite zapuštenu zemlju u Srbiji migrantima da je obradjuju i mirno žive. Niti jedan se ne bi prihvatio posla. Svi oni traže preko hleba pogaču. Srbija će ovakvom politikom do migranata biti teže uzdrmana od svih dosadašnjih ratnih iskustava. Ovo će ostaviti daljnosežne posledice u kulturi i duhovnosti naroda, koji već sada nezna koliko ga nema. Nije ovo što pišem nikakva homofobija, već samo suočavanje sa istinom. Gospodo, prekasno je više nego što mislite.
Radojko Teofilović | 28/08/2015 14:21
Oni koji se pitaju zašto migranti ne idu u bogate GCC zemlje (Saudi, UAE, Katar itd) bi trebali da znaju da u tim državama ne postoji socijalna pomoć za strance. Te zemlje su organizovane po principima apsolutnih monarhija, društvenih staleža i gotovo neverovatne gradacije stranaca prema tome čiji pasoš imaju. Najbolje ste tretirani ako imate USA pasoš, pa onda UK. Iza njih su Nemačka i Francuska. Sirija je negde blizu dna. A nije lako opstati kao beskućnik bez resursa i prava na rad u pustinji na preko 50 stepeni celzijusa. Policijsku brutalnost da i ne spominjemo. Dakle, ako već špekulišemo, veća je verovatnoća da migranti ne idu u bogate GCC zemlje iz gore-navednih razloga, a ne zato što im je toliko mnogo stalo da neke interesne grupe preko njihovih leđa islamizuju Evropu. A ako nećemo dalju islamizaciju Srbije i Evrope, treba da povećamo naš prirodni priraštaj jer ćemo u suprotnom morati da uvozimo radnu snagu iz zemalja koje njome obiluju, a to su mahom islamske zemlje.
Hasan Kraljevic | 28/08/2015 15:17
Teofilovicu,sjedi 1,bez mogucnosti popravnog,ne znas ti nista,kao i 99 posto europljana i 99,99 posto gradjana srbije.Kako izbjeglice mogu ici u Saudijsku Arabiju ili Quatar,okoliko su napadnuti od strane tih drzava,odnosno otjerani od kuce...Militantna organizacija ISIL je farsa udruzenog poduhvata V.Britanija,USA,Israel, a cilj je prekompozicija mapa skoro cijele Europe,70 posto Afrike i skoro polovine Azije....U svemu tome Israel ostaje netaknu...Kako je to moguce...Pa nece Israel napadati sam sebe...Isil su trojanski konji...
Жика звани Живац Чабрило из Зрењанина | 28/08/2015 15:19
Стварно незнам шта и очему овај уредник описива?
Цео свет види и зна са које стране ветар дува само што је свет не моћан и несме да каже ништа јер ће добити батине. Једно је јасно да је најједноставније бацити Атомску Бомбу на цео свет и уништити планету. Овде неко помиње Русију. То је тачно да Рисија нема наоружање као ова друга страна. Русија има те неке Ракете са Атомским Главама где је могуће да уништи цео свет и то је оно чега се ова друга немирна страна плаши. Нисам мерио снагу Русије као ни Кине, руку на срце стварно јесте да је ова немирна страна има боље и модерније и ефикасније наоружање. Управо и због тога се неплаши никог на овој кугли.Јесте да су били негде на некој калифорнијској пустињи и приказали су АПОЛО 11 како гази по месецу и застава од алуминијума где на месецу нема ветра и како је могуће да лепрша. Морам да кажем да ова модерна страна је увек расположена за Рат и да прави катастрофе.Он увек развија ракете у Орбиту Марс Јупитер и Венера а где су Руси? нема ихнигде  и даље

Нема коментара:

Pljačkaške operacije Ozn-e, Udba-e, Kos-a i SDB-a

....

Logor “Gredjani” je koncentracijski logor s 6000 kažnjenika koji rade na raskrčavanju šuma udaljenih osam kilometara. Kažnjenici su buržujski trutovi, intelektualci, bivši industrijalci, komercijalisti… Većina su bosanski muslimani.

Logor “Bela Crkva” je rezerviran samo za političke zatvorenike. Dnevna porcija hrane je 150 grama kukuruznog kruha i 350 grama ukuhanog bilja.

Koncentracijski logor “Botovo”, blizu mađarske granice rezerviran je za one kažnjenike koji su varali na državnom otkupu namirnica i nisu isporučili dodijeljenu im količinu. Logoraši rade na utvrđivanju granice prema Mađarskoj i iskapanju protutenkovskih rovova.

Logor na “jezeru Scutari” (Skadarsko jezero) ima 10000 logoraša uglavnom osuđene kao konformiste iz Crne Gore i južne Srbije. Svi rade na drenažama i žive pod šatorima nedovoljno odjeveni i stalno u vodi. Postotak umrlih je ogroman. Prošle je godine 65 logoraša ubijeno prilikom njihova pokušaja da pobjegnu u Albaniju.

U logoru “Jasenovac” je 3000 kažnjenika. U logoru “Mostar” je 2200 kažnjenika. U “Smederevskoj Palanci” je 3000 kažnjenika.

Uz spomenute veće koncentracijske logore još postoji 31 manji logor koji vode vlade jugoslavenskih republika. Procjenjuje se da je trenutno u koncentracijskim logorima 200.000 zatočenih osoba. Broj kažnjenika u zatvorima je 85.000 dok je u radnim logorima zatočeno između 100.000 i 150.000 logoraša”. Ove rane logore komunisti su zvali "dobrovoljne radne brigade".

Početkom pedesetih partizanska elita sve više uživa u vlasti, te počinju prve svađe oko imovine i žena koje sve više zahtijevaju smještaj u državne vile, zlatni escajg i uvezenu odjeću koju su vidjele u diplomatskim magazinima. Zbog toga je 1952. na kongresu komunista pred 2000 delegata general Ljubodrag Đurić sa govornice optužio šefa srpskih komunista Petra Stambolića za ljubavni odnos sa njegovom ženom. Tito je povikao; "Zaustavite tog luđaka!", ali pošto su mikrofoni bili uključeni to je čula čitava Jugoslavija u izravnom radioprijenosu. Tito je stao na stranu Stambolića pošto je i sam volio mlađe i ljepše žene, umjesto starijih partizanski. Tako se 1950. oženio Jovankom, nakon što mu je ratna priležnica Davorjanke Paunović naglo umrla. Do tada je komunistički agitrop koji je vodio Đilas od komunista tražio bračnu skrb za povijesno najzaslužnije drugarice. Međutim ni sam Đilas se nije držao onog što je propagirao pa je i sam stariju partizanku Mitru zamijenio sa mlađom Šteficom. O tome je Đilas počeo pisati pa je u časopisu Nova misao u siječnju 1954. objavio “Anatomiju jednoga morala“ gdje je izložio slučaj jedne balerine, glumice, operne pjevačice i mladenke svoga cnogorskoga zemljaka Peke Dapčevića. Nekoliko mjeseci poslije na partijskom na plenumu Đilas je optužen za liberalizam koji zbunjuje i uznemirava javnost, te je isključen iz Centralnoga komiteta.

Zbog nacionalizacije i kolektivizacije, usprkos velikim ratnim odštetama od njemačke, gospodarstvo je sve slabije te se 1957. godine Jugoslavija počinje zaduživati za potrebe uvoza. Ratne reparacije i zapadni krediti više nisu dovoljni za prehranu stanovništva, te se partija odlučuje na izvoz ljudi kako bi oni svojim donacijama hranili članove obitelji, a time i čitavu Jugoslaviju. Zbog toga dolazi do liberalizacije prelaska granice kako bi ljudi mogli otići raditi u druge države. Od sredine1960-ih preko milijun ljudi je u nekoliko godina pobijeglo na Zapad tražeći posao što je značajno smanjilo nezaposlenost.....
Видети више >>>>>>>>>>

Како настаје и како се штити ауторско дело | Адвокат Урош З. Недељковић

У добу убрзане размене идеја и података, питање како настаје и како се штити ауторско дело је од пресудног значаја за разумевање духа ауторског права. Ову област регулише Закон о ауторском и сродним правима.

Ауторско дело настаје самим тренутком стварања дела. Тако, ако сте написали неки текст, компоновали одређену нумеру или фотографисали вашу мачку како гура нешто са стола, тог тренутка је настало ваше ауторско дело.

Међутим, да ли је дело уметничко или није, са становишта закона је небитно, јер „Уметничко дело цвета само уз учешће, уз дослух свих врлих састојака духа“, рекао је Андре Жид, док закон каже да је ауторско дело „оригинална духовна творевина аутора, изражена у одређеној форми, без обзира на његову уметничку, научну или другу вредност, његову намену, величину, садржину и начин испољавања, као и допуштеност јавног саопштавања његове садржине.“ Уосталом, укуси су различити.

Творевина је резултат интелектуалног напора аутора који је изражен у одређеној форми. Постоји још један услов како би ауторско дело уживало заштиту, поред тога што мора бити изражено на одређени начин, мора бити и објављено. То значи да шира јавност мора бити упозната са делом.

Закон, пак, не штити идеје. Једини начин да идеја буде заштићена је да буде материјализована на одређени начин. Оно што Закон штити је дефинисано у чл. 2 ст. 1, а то су:

 1. писана дела (књиге, брошуре, чланци, преводи, рачунарски програми у било којем облику њиховог изражавања, укључујући и припремни материјал за њихову израду и др.);
 2. говорна дела (предавања, говори, беседе и др.);
 3. драмска, драмско-музичка, кореографска и пантомимска дела, као и дела која потичу из фолклора;
 4. музичка дела, са речима или без речи;
 5. филмска дела (кинематографска и телевизијска дела);
 6. дела ликовне уметности (слике, цртежи, скице, графике, скулптуре и др.);
 7. дела архитектуре, примењене уметности и индустријског обликовања;
 8. картографска дела (географске и топографске карте);
 9. планови, скице, макете и фотографије;
 10. позоришна режија.

Српско законско решење је у складу са чл. 2 тачком 1 Бернске конвенције за заштиту књижевних и уметничких дела из 1886. године, који гласи:

Изрази „књижевна и уметничка дела“ обухватају све творевине из књижевне, научне и уметничке области, без обзира на начин и облик њиховог изражавања као што су књиге, брошуре и остали списи, предавања, говори беседе и друга дела исте природе; драмска или драмско-музичка дела, кореографска и пантомимска дела, музичке композиције с речима или без њих кинематографска дела с којима су изједначена дела изражена поступком сличним кинематографији, дела из области цртања, сликарства, архитектуре, вајарства, резбарства, литографије, дела из области фотографије с којима су изједначена дела изражена поступком сличним фотографији, дела примењене уметности, илустрације географске карте, планови, скице и пластична дела која се односе на географију, топографију, архитектуру или науку.

Слично је и по америчком закону о ауторском праву (US Copyright Law).

Недовршена дела, такође, уживају заштиту ако испуњавају услове да су оригинална духовна творевина аутора.

Видети више