Руски пилоти борбених авиона и хеликоптера почеће да стижу у Сирију у наредних неколико дана, објави је портал Yнет.
Према речима западних дипломата, руска експедиција је већ стигла у Сирију и сместила се у ваздушну базу, која је под контролом снага председника Башара ел Асада.
База се, како наводе, налази се у околини Дамаска и служиће Русима као оперативна база.

У наредним недељама хиљаде припадника руског војног особља стићи ће у Сирију, укључујући саветнике, инструкторе, техничаре и пилоте.

У овом тренутку нема конкретних података о саставу контингента, али је Русија раније преговарала о продаји вишенаменских МиГ-ова 29 и напредних авиона за тренинг Yак-130, који могу служити и за борбу.

Yнет пише како нема сумње да ће руски пилоти утицати на постојећу динамику блискоисточних сукоба.

Званично, Русија нема офанзивне намере према Израелу и другим државама, а главни циљ размештања летелица је задржавање Асада на власти и борба против ИД.

Дипломатски извори тврде да су Русија и Иран недавно донели стратешку одлуку да ће учинити све како би спречили ширење и инфилтрацију ИД и других исламиста на подручја бивших совјетских република с муслиманском већином.


Америчка администрација је потпуно свесна руске намере да директно интервенише у Сирији, иако још није званично реаговала.

Обама је од недавно суздржан у позивима на рушење Асадовог режима, иако САД изводи ваздушне нападе како би заштитиле побуњенике против којих ће се борити руске снаге.

Иран и Русија, уз знање САД, намеравају да оснаже сиријску војску увежбавањем, али и техником.

Русија од почетка грађанског рата Асаду шаље бродове с оружјем, муницијом и резервним деловима.

Руси нису једини који координишу блискоисточну политику с Ираном.

Амерички званичници, такође, учествују у интензивним разговорима с Техераном како би оснажили заједничку борбу против ИД.

Чини се да америчка влада Иран тренутно прихвата као неопходну силу у кампањи против ИД у Ираку, наводи Yнет.