КОЛО

Најпосећенија локација ПоРтАл |Сазвежђе З

Укупно приказа странице

ПРЕВЕДИ - Translate

VK Новости

VK Новости
Атрактивна друштвена мрежа... VK Новости

(Заветине, Лукић)

(Заветине, Лукић)
"ИЗДАЊА ПРИЈАТЕЉА" ⬉

ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

БОГОМОЉКА:филмски канал

понедељак, 09. април 2018.

КО ЈЕ, У СТВАРИ, ГРЕБАТОР, јуче и данас? / БелаТукадруз

Дивље гуске се враћају у Шведску. - Снимак Бранке Веддер (Јужни део Шведске)

       
        Писао сам већ о томе, директно и индиректно. Може се одмах проверити

Умео је да буде пријатељ, а као непријатељ је био, као и Богдан Поповић, као и Грол, као и Продановић,непријатељ тешке категорије, и сви су они умели отровно да уједу и да заковрну каму по сред трбуха.»
«... У време када сам ја ушао у књижевност, два су главна часописа господарила и водила нашу књижевност: Српски књижевни гласник и Дело. Око првог била је једна група интелектуалаца врло различитог политичког опредељења, међу којима и неутралних, а око другога, под уредништвом др Драгољуба М. Павловића, један низ радикала. Гласник се издржавао претплатом, а Дело је, кад су радикали били на власти, издржавано из диспозиционог фонда Председништва.То су биле две групе које се нису много пазиле ни у политици ни на Универзитету. Богдан Поповић је био диктатор прве групе, или доцније Скерлић, а политичар и историчар др Драгољуб М. Павловић друге групе, врло уман човек, али доста лењ. Од припадништва једној групи или другој зависило је много ко ће бити изабран за професора Универзитета, за члана Академије наука, за Српску књижевну задругу, за Коларчеву задужбину, за Чупићеву и тако даље. Међу групама је било и отворене мржње. Једна на другу су бацале дрвље и камење... «


P.S.
Да ли су српски ренесанс и др Јован Скерлић, који је у том раздобљу заузимао једно врло, врло значајно место; нарочито оно професора енергије и будитеља и вође једне омладинске генерације, међу којима је било и врло бриљатних епигона тог ренесансног доба у коме су цветали сви цветови, довољно схваћени, схваћени на прави начин? Одговор је – не. Зашто?   =  извор:  Бела Тукадруз  УМЕТНОСТ ДИЈАГНОЗЕ И УМЕТНОСТ ЛЕЧЕЊА (3)

     Ко је гребатор, види се из примера који наводи Лазаревић. Не Српски књижевни гласник, већ   Дело.
     Гласник се издржавао претплатом, и његови уредници никада нису хтели никакве олакшице, чак и кад су били у позицији да добију од министарства просвете и владе подршку. Не.
    Кад је реч о београдским "Заветинама", гребатори и лењи духови, умало да дођу овом издавачу - главе! 
     Није нас гушила актуелна власт, већ су нам невољу правили тзв. "пријатељи" - гребатори и лењи духови, и то би одурно стање потрајало ко зна колико дуго, да нисмо решили, да на свој начин, томе станемо на пут, реорганизацијом, како би рекли бирократски "реформатори", тј. покретањем Портала Сазвежђе З. Да будем искрен, томе је претходила једна чудна ситуација - око претплате на књижевни часопис - дигитално издање, или оно штампано на папиру. Једва смо успевали да скупимо око 200 претплатника (годишња претплата). Што је невероватно,не један, него читав низ сарадника, чије смо радове штампали и пружали им подршку - јер нису имали где на другом месту да редовније штампају своје рукописе - правили су се Тоше, и нису се претплатили (иако су знали под којим условима радимо и штампамо тај часопис). Не зато што новац за претплату нису имали, ни зато што је претплата била превисока, него зато што су били прави гребатори, које ми нисмо препознавали. Ти гребатори и лењи духови, желели су да извуку двоструку корист од "Заветина" - њихову популарност на светској мрежи, и њихов издавачки, часописни кредо. И извлачили су, док се могло. Оног тренутка, када је Порталом Сазвежђе З - заштићен највећи део Сазвежђа З, тј. када је уведена годишња претплата, одједном су нестали, хвала Богу. Нисмо морали да им директно кажемо у лице Иш!
      Било је и бољих начина за то.
      Наравно, у ову фелу убрајам и тзв.- Витезове шведског стола, Витезове Фејсбука и тзв. Витезове Друштвених мрежа
      Они су почели да ми шаљу којештарије, молбе, позиве, прилоге - иако их никада нисам упознао, нити тражио од њих рукописе и прилоге. На пример - организују некакву своју промоцију, изложбу, отварање галерије, или слично, или покрећу свој лист (који ће штампати огласе по веома повољним ценама), уз оно - молим вас, можете да објавите вест о томе
      Па ако већ имате новца, ако вам дају пријатељи и држава довољно, што не платите оглас у тиражним дневним новинама? Што шаљете нашем Порталу?
      Једно искуство са претплатом на Портал Сазвежђе З. - Највише посетилаца, читалаца, било је из Америке и Канаде. Када је реч о годишњој претплати, ситуација је невероватна - најмање је претплатника из Америке и Канаде, далеко мања од оних из Европе и Србије! Извуците сами закључак.
       Људи воле џабе! Али, колико вреди све то што је џаба, јефтино, што није нека макар и мала жртва?
        Када сам некада становао у Студентском граду, блиски људи су ми скренули пажњу да се клоним једног вечитог студента, родом из Далмације, пореклом Србина, грмаља, врло интелигентног и непредвидљивог, јер је "полицијски провокатор".
       Тај вечити студент ме је пратио, опседао, увлачио у разговоре, причао као навијен. Питао ме је једном - знам ли ко је трговао златом на територији Војводине бивше Краљевине СХС. Наравно. Нисам знао. "Јермени. Кад су Немци окупирали Југославију прво су њих похватили, одузели им злато, ликвидирали их." Погледао сам га зачуђено. "Не извијај обрве. Један Грк превари 4 Србина. Један Чивутин 4 Грка. А један Јерменин 34 Чивутина!"
       Тај је свашта читао и знао! 
        Где ли је тај Далматинац сада? И шта ли ради. Јер он је тада када ја нисам имао ни 24 године био - тако ми се чинило - изгледом, по годинама - као мој ујак, дакле најмање дванаестак година старији од мене... А ја се приближавам седамдесетој!
        ГРЕБАТОРИ  свих боја и фела - заборавите на Портал Сазвежђе З!
   
     
Др Мита Лукић, на једном од бројних шведских језера, почетком овог пролећа (Снимак Бранка Веддер)

Нема коментара:

Како настаје и како се штити ауторско дело | Адвокат Урош З. Недељковић

У добу убрзане размене идеја и података, питање како настаје и како се штити ауторско дело је од пресудног значаја за разумевање духа ауторског права. Ову област регулише Закон о ауторском и сродним правима.

Ауторско дело настаје самим тренутком стварања дела. Тако, ако сте написали неки текст, компоновали одређену нумеру или фотографисали вашу мачку како гура нешто са стола, тог тренутка је настало ваше ауторско дело.

Међутим, да ли је дело уметничко или није, са становишта закона је небитно, јер „Уметничко дело цвета само уз учешће, уз дослух свих врлих састојака духа“, рекао је Андре Жид, док закон каже да је ауторско дело „оригинална духовна творевина аутора, изражена у одређеној форми, без обзира на његову уметничку, научну или другу вредност, његову намену, величину, садржину и начин испољавања, као и допуштеност јавног саопштавања његове садржине.“ Уосталом, укуси су различити.

Творевина је резултат интелектуалног напора аутора који је изражен у одређеној форми. Постоји још један услов како би ауторско дело уживало заштиту, поред тога што мора бити изражено на одређени начин, мора бити и објављено. То значи да шира јавност мора бити упозната са делом.

Закон, пак, не штити идеје. Једини начин да идеја буде заштићена је да буде материјализована на одређени начин. Оно што Закон штити је дефинисано у чл. 2 ст. 1, а то су:

 1. писана дела (књиге, брошуре, чланци, преводи, рачунарски програми у било којем облику њиховог изражавања, укључујући и припремни материјал за њихову израду и др.);
 2. говорна дела (предавања, говори, беседе и др.);
 3. драмска, драмско-музичка, кореографска и пантомимска дела, као и дела која потичу из фолклора;
 4. музичка дела, са речима или без речи;
 5. филмска дела (кинематографска и телевизијска дела);
 6. дела ликовне уметности (слике, цртежи, скице, графике, скулптуре и др.);
 7. дела архитектуре, примењене уметности и индустријског обликовања;
 8. картографска дела (географске и топографске карте);
 9. планови, скице, макете и фотографије;
 10. позоришна режија.

Српско законско решење је у складу са чл. 2 тачком 1 Бернске конвенције за заштиту књижевних и уметничких дела из 1886. године, који гласи:

Изрази „књижевна и уметничка дела“ обухватају све творевине из књижевне, научне и уметничке области, без обзира на начин и облик њиховог изражавања као што су књиге, брошуре и остали списи, предавања, говори беседе и друга дела исте природе; драмска или драмско-музичка дела, кореографска и пантомимска дела, музичке композиције с речима или без њих кинематографска дела с којима су изједначена дела изражена поступком сличним кинематографији, дела из области цртања, сликарства, архитектуре, вајарства, резбарства, литографије, дела из области фотографије с којима су изједначена дела изражена поступком сличним фотографији, дела примењене уметности, илустрације географске карте, планови, скице и пластична дела која се односе на географију, топографију, архитектуру или науку.

Слично је и по америчком закону о ауторском праву (US Copyright Law).

Недовршена дела, такође, уживају заштиту ако испуњавају услове да су оригинална духовна творевина аутора.

Видети више