ВЈЕРУЈУ

КОЛО. У колу смо једнаки
– Коло има велики саборни потенцијал за све житеље Србије. Данас нисмо довољно свесни значења које оно има. Извођење кола је парадигма једнакости, која је базирана на поштовању узајамних различитости, јер у колу смо сви једнаки и док играмо коло, превазилазе се све границе, етничке дистанце, конфесионалне и религиозне разлике међу нама, статусне, социјалне, економске, професионалне, родне, старосне разлике. Држањем за руке, кроз играње кола, остварујемо заједништво – објаснила је Селена Ракочевић, етномузиколог и професор на Факултету музичке уметности, на недавној конференцији за новинаре у Етнографском музеју, коју је пренео Танјуг. Она је подсетила да коло тек последњих деценија поприма значај који данас има и поменула је „моравац”, „кукуњеш”, „жикино коло”, „моравско коло”, док последњих деценија доминира „ужичко коло”. – Коло је попримило препознатљиву функцију српског националног идентитета и због тога се у народу назива „српским колом”, колоквијално „колцем” или једноставно „коло” – рекла је Селена Ракочевић, али је појаснила и да се Унескова номинација не односи на „влашко коло”, „чачак”, „бугарку”, „мало” или „велико коло” са територије Војводине.извор: Политика

понедељак, 09. април 2018.

КО ЈЕ, У СТВАРИ, ГРЕБАТОР, јуче и данас? / БелаТукадруз

Дивље гуске се враћају у Шведску. - Снимак Бранке Веддер (Јужни део Шведске)

       
        Писао сам већ о томе, директно и индиректно. Може се одмах проверити

Умео је да буде пријатељ, а као непријатељ је био, као и Богдан Поповић, као и Грол, као и Продановић,непријатељ тешке категорије, и сви су они умели отровно да уједу и да заковрну каму по сред трбуха.»
«... У време када сам ја ушао у књижевност, два су главна часописа господарила и водила нашу књижевност: Српски књижевни гласник и Дело. Око првог била је једна група интелектуалаца врло различитог политичког опредељења, међу којима и неутралних, а око другога, под уредништвом др Драгољуба М. Павловића, један низ радикала. Гласник се издржавао претплатом, а Дело је, кад су радикали били на власти, издржавано из диспозиционог фонда Председништва.То су биле две групе које се нису много пазиле ни у политици ни на Универзитету. Богдан Поповић је био диктатор прве групе, или доцније Скерлић, а политичар и историчар др Драгољуб М. Павловић друге групе, врло уман човек, али доста лењ. Од припадништва једној групи или другој зависило је много ко ће бити изабран за професора Универзитета, за члана Академије наука, за Српску књижевну задругу, за Коларчеву задужбину, за Чупићеву и тако даље. Међу групама је било и отворене мржње. Једна на другу су бацале дрвље и камење... «


P.S.
Да ли су српски ренесанс и др Јован Скерлић, који је у том раздобљу заузимао једно врло, врло значајно место; нарочито оно професора енергије и будитеља и вође једне омладинске генерације, међу којима је било и врло бриљатних епигона тог ренесансног доба у коме су цветали сви цветови, довољно схваћени, схваћени на прави начин? Одговор је – не. Зашто?   =  извор:  Бела Тукадруз  УМЕТНОСТ ДИЈАГНОЗЕ И УМЕТНОСТ ЛЕЧЕЊА (3)

     Ко је гребатор, види се из примера који наводи Лазаревић. Не Српски књижевни гласник, већ   Дело.
     Гласник се издржавао претплатом, и његови уредници никада нису хтели никакве олакшице, чак и кад су били у позицији да добију од министарства просвете и владе подршку. Не.
    Кад је реч о београдским "Заветинама", гребатори и лењи духови, умало да дођу овом издавачу - главе! 
     Није нас гушила актуелна власт, већ су нам невољу правили тзв. "пријатељи" - гребатори и лењи духови, и то би одурно стање потрајало ко зна колико дуго, да нисмо решили, да на свој начин, томе станемо на пут, реорганизацијом, како би рекли бирократски "реформатори", тј. покретањем Портала Сазвежђе З. Да будем искрен, томе је претходила једна чудна ситуација - око претплате на књижевни часопис - дигитално издање, или оно штампано на папиру. Једва смо успевали да скупимо око 200 претплатника (годишња претплата). Што је невероватно,не један, него читав низ сарадника, чије смо радове штампали и пружали им подршку - јер нису имали где на другом месту да редовније штампају своје рукописе - правили су се Тоше, и нису се претплатили (иако су знали под којим условима радимо и штампамо тај часопис). Не зато што новац за претплату нису имали, ни зато што је претплата била превисока, него зато што су били прави гребатори, које ми нисмо препознавали. Ти гребатори и лењи духови, желели су да извуку двоструку корист од "Заветина" - њихову популарност на светској мрежи, и њихов издавачки, часописни кредо. И извлачили су, док се могло. Оног тренутка, када је Порталом Сазвежђе З - заштићен највећи део Сазвежђа З, тј. када је уведена годишња претплата, одједном су нестали, хвала Богу. Нисмо морали да им директно кажемо у лице Иш!
      Било је и бољих начина за то.
      Наравно, у ову фелу убрајам и тзв.- Витезове шведског стола, Витезове Фејсбука и тзв. Витезове Друштвених мрежа
      Они су почели да ми шаљу којештарије, молбе, позиве, прилоге - иако их никада нисам упознао, нити тражио од њих рукописе и прилоге. На пример - организују некакву своју промоцију, изложбу, отварање галерије, или слично, или покрећу свој лист (који ће штампати огласе по веома повољним ценама), уз оно - молим вас, можете да објавите вест о томе
      Па ако већ имате новца, ако вам дају пријатељи и држава довољно, што не платите оглас у тиражним дневним новинама? Што шаљете нашем Порталу?
      Једно искуство са претплатом на Портал Сазвежђе З. - Највише посетилаца, читалаца, било је из Америке и Канаде. Када је реч о годишњој претплати, ситуација је невероватна - најмање је претплатника из Америке и Канаде, далеко мања од оних из Европе и Србије! Извуците сами закључак.
       Људи воле џабе! Али, колико вреди све то што је џаба, јефтино, што није нека макар и мала жртва?
        Када сам некада становао у Студентском граду, блиски људи су ми скренули пажњу да се клоним једног вечитог студента, родом из Далмације, пореклом Србина, грмаља, врло интелигентног и непредвидљивог, јер је "полицијски провокатор".
       Тај вечити студент ме је пратио, опседао, увлачио у разговоре, причао као навијен. Питао ме је једном - знам ли ко је трговао златом на територији Војводине бивше Краљевине СХС. Наравно. Нисам знао. "Јермени. Кад су Немци окупирали Југославију прво су њих похватили, одузели им злато, ликвидирали их." Погледао сам га зачуђено. "Не извијај обрве. Један Грк превари 4 Србина. Један Чивутин 4 Грка. А један Јерменин 34 Чивутина!"
       Тај је свашта читао и знао! 
        Где ли је тај Далматинац сада? И шта ли ради. Јер он је тада када ја нисам имао ни 24 године био - тако ми се чинило - изгледом, по годинама - као мој ујак, дакле најмање дванаестак година старији од мене... А ја се приближавам седамдесетој!
        ГРЕБАТОРИ  свих боја и фела - заборавите на Портал Сазвежђе З!
   
     
Др Мита Лукић, на једном од бројних шведских језера, почетком овог пролећа (Снимак Бранка Веддер)

Нема коментара:

ДЕМОСТЕНОВЕ БЕСЕДЕ

ДЕМОСТЕНОВЕ БЕСЕДЕ
Почетак Прве филипике. - Стара и ретка књига. Београдско издање из 1912. Српска књижевна задруга.

ДУКАТ (рашљари)

ДУКАТ (рашљари)
Сајт Александра Лукића (1957 - )

Непозната Србија