НОВОСТИ – ДИЦ-a Билтен "Сазвежђа З"

СПЕКТАР

СПЕКТАР
НовиБусур

ПРЕВЕДИ - TRANSLATE

четвртак, 12. април 2018.

Понуда и даље важи: Титоник: Есеји / Мирослав Лукић


Титоник: Есеји / Мирослав Лукић. – Београд: ЗАВЕТИНЕ: Мобаров институт, 2004. – 176 стр.; 20 цм.; брош повез. – Колекција Три пауна, књ. 2. (Релативно очувано). – Антикварна цена са урачунатом поштарином за Србију: 1340,00 дин. - За иностранство - по договору!!
Кад су почели вишестраначки избори на територији СФРЈ, а затим и распад земље, нисам се учланио ни у једну од новоформираних политичких странака (ни у СПО, ни у Демократску)...Пре почетка рата унутрашњег који ће завити просторе бивше Југославије у Црно, када је Милошевићева полиција сузавцем растеривала масе демонстраната, пре него што су 9. марта тенкови на београдским улицама затутњали, мени је било јасно: Каква демократија!
Југословенска политичка криза је комунисшичка криза. Распад земље је започео распадом Савеза комуниста Југославије. Милиони људи то нису разумели...Сви су веровали да ће доћи до демократизације еволуцијом, победом неспособне опозиције на вишестраначким изборима. Људи нису хтели да виде да су нове опозиџионе партије створене по узору на еладајућу, Милошевићеву. Појавило се мноштво вођа опозиционих партија и сви су деловали : ко у клин ко у плочу. Склонили смо Сабрана дела Јосипа Броза у мрачне ормане, и многе друге књиге идеолошке, једноумне. Комунизам је био леш, одложен у орман. Било је природно, логично да се леш извади из ормана, да нс смрди у кући, и да сс мртвац закопа на грабљу. То се није догодило у Србији. Зато се нисам учланио ни у једну опозициону политичку странку. Ниједна није имала довољно снага и воље да обави неизбежну сахрану...3нао сам да ће бити изгубљено десет и можда чак двадесетак година, што ннје страшно по странке, али јесте по народ...


Догодило се нешто страшно, невероватно, обистиниле су се најцрње слутње...
И тек треба да се догоди још нешто горе!...
Није се догодило оно Једно Једино што је требало и могло да се догоди : одвезивање Гордијевог политичког чвора...
(Из осврта: ПИСАЦ КРИТИЧАР ЧИТАЛАЦ, стр. 38)

Вашар привида и лажи
(уместо поговора овој књизи)
Лаж титоизма има хиљаду обличја.
Многи у овој земљи и не знају и не слуте шта се догодило у минулом веку, између два фатална бродолома Титаника и - Титоника.
Тај период - Наметног века - Наметних људи, полако се заборавља.

                                              Видети ВИШЕ


Нема коментара:

ФРЕСКЕ

ФРЕСКЕ
ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА