Укупно приказа странице

ПРЕВЕДИ - Translate

(Заветине, Лукић)

(Заветине, Лукић)
"ИЗДАЊА ПРИЈАТЕЉА" ⬉

ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

БОГОМОЉКА:филмски канал

петак, 24. август 2018.

Блогери, влогери, јутјубери, гејмери...Продавци магле или мајстори заната
Фотографије Бранке Веддер


,,,Друштвене мреже су им ослободиле простор, дозволиле им да на њима распростру знања за која не знамо одакле су потекла, прогласе се свезналицама и виртуозима опште праксе. Блогери, влогери, јутјубери, гејмери*... освојили су симпатије млађе генерације која у њима види узоре. Диви им се. Слепо им верује. Ако они кажу да је најбоље овог лета путовати у Шпанију, они пакују кофере и одлазе тамо. Када на свом профилу похвале неки ресторан или сплав, поборници облаче најбоље крпице и крећу да га "овере". Морају да "падну" све те усликане крофнице и "смутији". Девојчице обликују обрве и шминкају се онако како им њихов модни "гуру" са интернета каже. Дечаци маштају да упознају Богдана Лаловића и постану још вештији гејмери од њега. Свет дефинитивно више није исти. А ми? Колико морамо да се променимо и прилагодимо новим тековинама миленијалаца, чије навике, начин размишљања и, коначно - занимања руше старе темеље?- Уколико желимо да опстанемо, морамо да будемо флексибилни - каже социолог Мирко Матијевић. - Али није лако генерацијама које су навикле на лекаре и професоре да одједном, преко ноћи, уважавају наметање нових профила личности и професија, за које не знају ни чиме се тачно баве. Једино што нам остаје је да пронађемо меру - послушамо шта имају да нам кажу пре него што их унапред осудимо, али их ни не следимо по сваку цену.
Продавци магле или мајстори занатаИстраживања показују да су на листи све популарнијих занимања младих управо - "инфлуенсери". То су они људи који своје идеје износе на интернет позорницу, забављају публику, дају јој савете на хиљаду и једну тему и за то добијају пратиоце, коментаре и новац. Од када су се појавили, ништа више није исто.- Они су променили општу слику света, после које ни класични медији ни гости од имена више немају шансу да се искажу као некада. Емисије на малом екрану више нису главни извор забаве, јер се у аутобусу и на другим јавним местима препричавају смешни видео-снимци са "Јутјуба". Чак су се и едукативне приче ту преселиле, па је довољно да на "Гуглу" укуцате кључне речи и изаћи ће вам све што вас занима. Да не спомињемо тек колико су штампани медији изгубили на снази и утицају - објашњава саговорник....
________________
                     *  Препоручени чланак  Блогери и влогери освајају свет Татјана ЛОШ | 24. август 2018. 16:12 | ...Да ли су нова занимања "измишљена" или су само необичнија од класичних. Блогери, влогери, јутјубери, гејмери су освојили симпатије млађе генерације, видети вишеНема коментара:

Како настаје и како се штити ауторско дело | Адвокат Урош З. Недељковић

У добу убрзане размене идеја и података, питање како настаје и како се штити ауторско дело је од пресудног значаја за разумевање духа ауторског права. Ову област регулише Закон о ауторском и сродним правима.

Ауторско дело настаје самим тренутком стварања дела. Тако, ако сте написали неки текст, компоновали одређену нумеру или фотографисали вашу мачку како гура нешто са стола, тог тренутка је настало ваше ауторско дело.

Међутим, да ли је дело уметничко или није, са становишта закона је небитно, јер „Уметничко дело цвета само уз учешће, уз дослух свих врлих састојака духа“, рекао је Андре Жид, док закон каже да је ауторско дело „оригинална духовна творевина аутора, изражена у одређеној форми, без обзира на његову уметничку, научну или другу вредност, његову намену, величину, садржину и начин испољавања, као и допуштеност јавног саопштавања његове садржине.“ Уосталом, укуси су различити.

Творевина је резултат интелектуалног напора аутора који је изражен у одређеној форми. Постоји још један услов како би ауторско дело уживало заштиту, поред тога што мора бити изражено на одређени начин, мора бити и објављено. То значи да шира јавност мора бити упозната са делом.

Закон, пак, не штити идеје. Једини начин да идеја буде заштићена је да буде материјализована на одређени начин. Оно што Закон штити је дефинисано у чл. 2 ст. 1, а то су:

  1. писана дела (књиге, брошуре, чланци, преводи, рачунарски програми у било којем облику њиховог изражавања, укључујући и припремни материјал за њихову израду и др.);
  2. говорна дела (предавања, говори, беседе и др.);
  3. драмска, драмско-музичка, кореографска и пантомимска дела, као и дела која потичу из фолклора;
  4. музичка дела, са речима или без речи;
  5. филмска дела (кинематографска и телевизијска дела);
  6. дела ликовне уметности (слике, цртежи, скице, графике, скулптуре и др.);
  7. дела архитектуре, примењене уметности и индустријског обликовања;
  8. картографска дела (географске и топографске карте);
  9. планови, скице, макете и фотографије;
  10. позоришна режија.

Српско законско решење је у складу са чл. 2 тачком 1 Бернске конвенције за заштиту књижевних и уметничких дела из 1886. године, који гласи:

Изрази „књижевна и уметничка дела“ обухватају све творевине из књижевне, научне и уметничке области, без обзира на начин и облик њиховог изражавања као што су књиге, брошуре и остали списи, предавања, говори беседе и друга дела исте природе; драмска или драмско-музичка дела, кореографска и пантомимска дела, музичке композиције с речима или без њих кинематографска дела с којима су изједначена дела изражена поступком сличним кинематографији, дела из области цртања, сликарства, архитектуре, вајарства, резбарства, литографије, дела из области фотографије с којима су изједначена дела изражена поступком сличним фотографији, дела примењене уметности, илустрације географске карте, планови, скице и пластична дела која се односе на географију, топографију, архитектуру или науку.

Слично је и по америчком закону о ауторском праву (US Copyright Law).

Недовршена дела, такође, уживају заштиту ако испуњавају услове да су оригинална духовна творевина аутора.

Видети више