Укупно приказа странице

Translate

ПИСМА ЧИТАЛАЦА (1)

ПИСМА ЧИТАЛАЦА (1)
ПИСМА ЧИТАЛАЦА (1). - Писма не могу бити дужа од 2 странице уобичајеног формата А4, осим у изузетним случајевима. Уредник задржава право да их објави, или не.

ЗАВЕТИНЕ

ЗАВЕТИНЕ
П о р т а л Великих претеча Сазвежђе З. Незадрживи циклус обнове. Преображења. Дневник непознате, друкчије Србије

ДЕМОСТЕНОВЕ БЕСЕДЕ

ДЕМОСТЕНОВЕ БЕСЕДЕ
Почетак Прве филипике. - Стара и ретка књига. Београдско издање из 1912. Српска књижевна задруга.

ВЈЕРУЈУ

КОЛО. У колу смо једнаки
– Коло има велики саборни потенцијал за све житеље Србије. Данас нисмо довољно свесни значења које оно има. Извођење кола је парадигма једнакости, која је базирана на поштовању узајамних различитости, јер у колу смо сви једнаки и док играмо коло, превазилазе се све границе, етничке дистанце, конфесионалне и религиозне разлике међу нама, статусне, социјалне, економске, професионалне, родне, старосне разлике. Држањем за руке, кроз играње кола, остварујемо заједништво – објаснила је Селена Ракочевић, етномузиколог и професор на Факултету музичке уметности, на недавној конференцији за новинаре у Етнографском музеју, коју је пренео Танјуг. Она је подсетила да коло тек последњих деценија поприма значај који данас има и поменула је „моравац”, „кукуњеш”, „жикино коло”, „моравско коло”, док последњих деценија доминира „ужичко коло”. – Коло је попримило препознатљиву функцију српског националног идентитета и због тога се у народу назива „српским колом”, колоквијално „колцем” или једноставно „коло” – рекла је Селена Ракочевић, али је појаснила и да се Унескова номинација не односи на „влашко коло”, „чачак”, „бугарку”, „мало” или „велико коло” са територије Војводине.извор: Политика

среда, 30. мај 2018.

Гозба 22.12.2014. - Кант, метафизика, наука, политикаГозба 22.12.2014. - Кант, метафизика, наука, политика

Радио Београд, Други програм
22. децембар 2014.
Емисија: Гозба

Кант, метафизика, наука, политика

Ја сам, према томе, морао да уништим знање, да бих добио место за веру, јер догматизам метафизике, тј. предрасуда да се у њој може имати успеха без Критике чистог ума, јесте прави извор свега неверовања које се противи моралитету и које је увек догматично.
Кант

Тамо где престаје чулно искуство, Кант као да је спустио рампу и рекао - пут је затворен, морате около. Тако у Критици практичног ума каже да "би наш спекулативни ум више задовољавало да се они задаци за себе реше без тог околишања и да се као сазнање сачувају за практичну употребу; међутим, с нашом моћи спекулације ствар не стоји тако добро". Свако сазнање, према Кантовом схватању, проистиче из два извора, први је примање представа или рецептивитет утисака, а други способност замишљања или спонтанитет појмова.

О проблемима Кантове филозофије разговарамо са Томиславом Новаковићем.

Аутор и водитељ је Александар Лукић

Нема коментара:

ЗА СВАДБЕ И САХРАНЕ

Оркестар СУЗ

Оркестар СУЗ
За свадбе и сахране

ДУКАТ (рашљари)

ДУКАТ (рашљари)
Сајт Александра Лукића (1957 - )