КОЛО

Најпосећенија локација ПоРтАл |Сазвежђе З

Укупно приказа странице

ПРЕВЕДИ - Translate

VK Новости

VK Новости
Атрактивна друштвена мрежа... VK Новости

(Заветине, Лукић)

(Заветине, Лукић)
"ИЗДАЊА ПРИЈАТЕЉА" ⬉

ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

БОГОМОЉКА:филмски канал

четвртак, 21. фебруар 2019.

Генерал Ратко Младић 18.02.2019Објављено је 18.02.2019.

Ратко Младић тражи да му буде омогућено да посети гробове мајке, кћерке и млађег брата
„ЈА САМ све лошијег здравља“, рекао је данас Ратко Младић, некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске, на статусној конференцији пред Међународним механизмом за кривичне трибунале у Хагу.
Младић, који је крајем 2017. године у Хагу неправоснажно осуђен на доживотну робију, пожалио се да му медицинско особље у притвору даје медицинску документацију на језику који не разуме, те да, на срећу, његови адвокати успевају да пронађу решење како би знао шта је у тој документацији наведено.
"У документацији стоји да ми је стање стабилно, али мој организам говори супротно. Ја сам све лошијег здравља, а нисам лекар да бих знао због чега. Моје стање се погоршава, што је супротно закључку да је стабилно и непромењиво", рекао је Младић.
У кратком обраћању Судском већу истакао је да остаје још једна значајна ствар коју би желео да спомене, јер је за њега од велике важности, а односи се на његову жељу да посети гробове својих најмилијих.
"Ове године навршава се 25 година од смрти моје кћерке јединице Ане, која је убијена кад је имала само 23 године. Такође, моја вољена мајка Стана је преминула 2003. године и од тада досад нисам се с њом опростио на њеном вечном коначишту у Источном Сарајеву, на планини Требевић. Раније, пре ње, умро је мој млађи брат Миливоје, а његов гроб је близу мајчиног гроба. На њиховим вечним почивалиштима нисам био", напоменуо је Младић. Истакао је да је његов близак рођак недавно, ове године, сахрањен близу гробова његових баке и деда.
"То гробље нисам посетио годинама. Ја верујем да ћете размотрити ове околности са људским осећањем", истакао је Младић обраћајући се Судском вијећу, након чега је статусна конференција затворена за јавност.
Младићев бранилац, адвокат Бранко Лукић, рекао је уочи ове статусне конференције да она увек има исту агенду - да се провери да ли има неких незавршених послова како на страни тужилаштва, тако и на страни одбране, и да ли је Вијеће донело неке одлуке.
"Наредна тачка је стање у притворској јединици и здравље клијента", рекао је Лукић.
Он је за агенцију Срна, пре почетка конференције, најавио да ће одбрана поднети поднесак у вези са Младићевим здрављем, у којем ће изнети примедбе на претраге и лијечење које се спроводи под контролом притворске јединице.
Излагање жалби и одбране и тужилаштва на првостепену пресуду, према Лукићевим речима, очекује се у октобру ове године, до када би Веће могло да проучи предмет, пошто има нових судија којима је потребно време да се упознају с њим.
"Нама је речено да ће излагање жалбе бити вероватно најесен. Очекујем да ћемо негде у октобру уложити жалбу и ми и тужилаштво, а да ће 2020. године бити изречена другостепена пресуда", рекао је Лукић.

Нема коментара:

Како настаје и како се штити ауторско дело | Адвокат Урош З. Недељковић

У добу убрзане размене идеја и података, питање како настаје и како се штити ауторско дело је од пресудног значаја за разумевање духа ауторског права. Ову област регулише Закон о ауторском и сродним правима.

Ауторско дело настаје самим тренутком стварања дела. Тако, ако сте написали неки текст, компоновали одређену нумеру или фотографисали вашу мачку како гура нешто са стола, тог тренутка је настало ваше ауторско дело.

Међутим, да ли је дело уметничко или није, са становишта закона је небитно, јер „Уметничко дело цвета само уз учешће, уз дослух свих врлих састојака духа“, рекао је Андре Жид, док закон каже да је ауторско дело „оригинална духовна творевина аутора, изражена у одређеној форми, без обзира на његову уметничку, научну или другу вредност, његову намену, величину, садржину и начин испољавања, као и допуштеност јавног саопштавања његове садржине.“ Уосталом, укуси су различити.

Творевина је резултат интелектуалног напора аутора који је изражен у одређеној форми. Постоји још један услов како би ауторско дело уживало заштиту, поред тога што мора бити изражено на одређени начин, мора бити и објављено. То значи да шира јавност мора бити упозната са делом.

Закон, пак, не штити идеје. Једини начин да идеја буде заштићена је да буде материјализована на одређени начин. Оно што Закон штити је дефинисано у чл. 2 ст. 1, а то су:

 1. писана дела (књиге, брошуре, чланци, преводи, рачунарски програми у било којем облику њиховог изражавања, укључујући и припремни материјал за њихову израду и др.);
 2. говорна дела (предавања, говори, беседе и др.);
 3. драмска, драмско-музичка, кореографска и пантомимска дела, као и дела која потичу из фолклора;
 4. музичка дела, са речима или без речи;
 5. филмска дела (кинематографска и телевизијска дела);
 6. дела ликовне уметности (слике, цртежи, скице, графике, скулптуре и др.);
 7. дела архитектуре, примењене уметности и индустријског обликовања;
 8. картографска дела (географске и топографске карте);
 9. планови, скице, макете и фотографије;
 10. позоришна режија.

Српско законско решење је у складу са чл. 2 тачком 1 Бернске конвенције за заштиту књижевних и уметничких дела из 1886. године, који гласи:

Изрази „књижевна и уметничка дела“ обухватају све творевине из књижевне, научне и уметничке области, без обзира на начин и облик њиховог изражавања као што су књиге, брошуре и остали списи, предавања, говори беседе и друга дела исте природе; драмска или драмско-музичка дела, кореографска и пантомимска дела, музичке композиције с речима или без њих кинематографска дела с којима су изједначена дела изражена поступком сличним кинематографији, дела из области цртања, сликарства, архитектуре, вајарства, резбарства, литографије, дела из области фотографије с којима су изједначена дела изражена поступком сличним фотографији, дела примењене уметности, илустрације географске карте, планови, скице и пластична дела која се односе на географију, топографију, архитектуру или науку.

Слично је и по америчком закону о ауторском праву (US Copyright Law).

Недовршена дела, такође, уживају заштиту ако испуњавају услове да су оригинална духовна творевина аутора.

Видети више