КОЛО

Најпосећенија локација ПоРтАл |Сазвежђе З

Укупно приказа странице

ПРЕВЕДИ - Translate

VK Новости

VK Новости
Атрактивна друштвена мрежа... VK Новости

(Заветине, Лукић)

(Заветине, Лукић)
"ИЗДАЊА ПРИЈАТЕЉА" ⬉

ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

БОГОМОЉКА:филмски канал

петак, 23. фебруар 2018.

Гркиња Панајота Цамита - Елефтерију јавља манастиру Хиландару


             (Чуда Св. Симеона)*


А Гркиња Панајота Цамита - Елефтерију јавља манастируХиландару:„Поштовани оци, благословите!51Зовем се Панајота Цамита - Елефтерију и живим у Халкиди.Пишем вам да додам још једну страницу у архив чуда Св. Симеона, јерје и нас Бог удостојио да постанемо родитељи после девет годинабрака.Била сам у процесу вештачке оплодње, под стресом и разочарењем,јер су покушаји свих ових година били безуспешни, а ни лекар нијебио оптимистичан. Сасвим случајно, неки наш познаник нам је донеогрожђице и лозу Св. Симеона са пратећом књижицом. Било је то каопорука од Бога, јер никада пре нисмо чули за чуда Св. Симеона, али иза то што се догодило у датом тренутку. Као резултат, превазишли смосве проблеме, и Св. Симеон нас је великодушно даривао, не једнимнего са троје деце (тројке, у складу са бројем грожђица које смо узели).Свети Симеон је био уз нас током читаве трудноће и порођаја, јерје рођење тројки, по речима лекара, изузетно тешко. За Бога, међутим,ништа није немогуће. И тако сада у наручју држимо Симеона (најмањапочаст коју смо могли одати свецу), Димитриса и Ирини. Шаљемо вамњихову фотографију и молимо да се помолите за нашу породицу(Андреаса, Панајоту и децу).”

      = извор: из Владимир Димитријевић Књигa од утробе
(Записи пропалог песника) Лио, Горњи Милановац, 2014. -  стр. 52

___
   * поднаслов уреднички

Нема коментара:

Како настаје и како се штити ауторско дело | Адвокат Урош З. Недељковић

У добу убрзане размене идеја и података, питање како настаје и како се штити ауторско дело је од пресудног значаја за разумевање духа ауторског права. Ову област регулише Закон о ауторском и сродним правима.

Ауторско дело настаје самим тренутком стварања дела. Тако, ако сте написали неки текст, компоновали одређену нумеру или фотографисали вашу мачку како гура нешто са стола, тог тренутка је настало ваше ауторско дело.

Међутим, да ли је дело уметничко или није, са становишта закона је небитно, јер „Уметничко дело цвета само уз учешће, уз дослух свих врлих састојака духа“, рекао је Андре Жид, док закон каже да је ауторско дело „оригинална духовна творевина аутора, изражена у одређеној форми, без обзира на његову уметничку, научну или другу вредност, његову намену, величину, садржину и начин испољавања, као и допуштеност јавног саопштавања његове садржине.“ Уосталом, укуси су различити.

Творевина је резултат интелектуалног напора аутора који је изражен у одређеној форми. Постоји још један услов како би ауторско дело уживало заштиту, поред тога што мора бити изражено на одређени начин, мора бити и објављено. То значи да шира јавност мора бити упозната са делом.

Закон, пак, не штити идеје. Једини начин да идеја буде заштићена је да буде материјализована на одређени начин. Оно што Закон штити је дефинисано у чл. 2 ст. 1, а то су:

 1. писана дела (књиге, брошуре, чланци, преводи, рачунарски програми у било којем облику њиховог изражавања, укључујући и припремни материјал за њихову израду и др.);
 2. говорна дела (предавања, говори, беседе и др.);
 3. драмска, драмско-музичка, кореографска и пантомимска дела, као и дела која потичу из фолклора;
 4. музичка дела, са речима или без речи;
 5. филмска дела (кинематографска и телевизијска дела);
 6. дела ликовне уметности (слике, цртежи, скице, графике, скулптуре и др.);
 7. дела архитектуре, примењене уметности и индустријског обликовања;
 8. картографска дела (географске и топографске карте);
 9. планови, скице, макете и фотографије;
 10. позоришна режија.

Српско законско решење је у складу са чл. 2 тачком 1 Бернске конвенције за заштиту књижевних и уметничких дела из 1886. године, који гласи:

Изрази „књижевна и уметничка дела“ обухватају све творевине из књижевне, научне и уметничке области, без обзира на начин и облик њиховог изражавања као што су књиге, брошуре и остали списи, предавања, говори беседе и друга дела исте природе; драмска или драмско-музичка дела, кореографска и пантомимска дела, музичке композиције с речима или без њих кинематографска дела с којима су изједначена дела изражена поступком сличним кинематографији, дела из области цртања, сликарства, архитектуре, вајарства, резбарства, литографије, дела из области фотографије с којима су изједначена дела изражена поступком сличним фотографији, дела примењене уметности, илустрације географске карте, планови, скице и пластична дела која се односе на географију, топографију, архитектуру или науку.

Слично је и по америчком закону о ауторском праву (US Copyright Law).

Недовршена дела, такође, уживају заштиту ако испуњавају услове да су оригинална духовна творевина аутора.

Видети више