Укупно приказа странице

ПРЕВЕДИ - Translate

(Заветине, Лукић)

(Заветине, Лукић)
"ИЗДАЊА ПРИЈАТЕЉА" ⬉

ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

БОГОМОЉКА:филмски канал

субота, 15. септембар 2018.

ТЕКИЈА, ОНА ПОД ВОДОМ


(...)

..
Када ће већ једном та Текија, коју идем да видим, први пут, у животу?

..
Судар елемената, бетона и камена, на улазу у најчудеснији теснац Ђердапа,
у Мали и Велики казан...

.
    Шта је ту човек? Шта су ту два века, дванест векова? Двадесет векова? Нису ли ту легенде и предања дуговечнија од било ког људског живота и подвига?
..

..

Ево коначно Текије, не оне старе, у којој је живео крајем 19. века и првих година 20. века, наш прадеда Димитрије Лукић, прегледач бобичавих свиња, власник ортачке кафане и народни посланик - она је потопљена, ова која се не види, преко пута пристаништа, изграђена је на брегу, и та Нова Текија ћути, као и гробље на обали, и не уме ништа да ми исприча о нашем прадеди. 
     Сви они, који су понешто знали, или познавали пок. прадеду, причали су ми сећања и легенде о том крупном човеку, дугајлији, који је пред крај живота терао политику, и путовао на на својим коњима и запрежном возилу, барем двадесетак пута годишње, од - Мишљеновца до Текије. Којим путевима, колико дуго? 
     Ко то може да ми исприча? Посведочи.

...

..
       Вода? Ова силна вода Дунава која је потопила ту стару варошицу? Вода памти, кажу.
     
Додајте натпис

..
Удубљујем се у овај неописив пејсаж преко реке, на румунској страни, у та прелепа румунска брда и шуме, које су такве биле и у 19. веку, у које се, понекад, претпостављам, загледао и наш прадеда уз музику, лепе жене, и неку тугу, која нам је задата том близином Неготинске крајине, из које су наши преци морали да беже у време Пазван оглуа због зулума у Звижд?
       Колико су трајала та путовања за запрежним коњским колима од Текије до Мишљеновца уз Дунав и преко брда, и обрнуто? Два дана? Три? Сада та растојања фордом савлађујемо за неколико часова...

Фотографије снимила БВРС

...
     Зашто ћутите, силне воде, причајте. Испричајте.
      Ја сам дошао да вас слушам. Ви сте свашта запамтиле...

                

Нема коментара:

Како настаје и како се штити ауторско дело | Адвокат Урош З. Недељковић

У добу убрзане размене идеја и података, питање како настаје и како се штити ауторско дело је од пресудног значаја за разумевање духа ауторског права. Ову област регулише Закон о ауторском и сродним правима.

Ауторско дело настаје самим тренутком стварања дела. Тако, ако сте написали неки текст, компоновали одређену нумеру или фотографисали вашу мачку како гура нешто са стола, тог тренутка је настало ваше ауторско дело.

Међутим, да ли је дело уметничко или није, са становишта закона је небитно, јер „Уметничко дело цвета само уз учешће, уз дослух свих врлих састојака духа“, рекао је Андре Жид, док закон каже да је ауторско дело „оригинална духовна творевина аутора, изражена у одређеној форми, без обзира на његову уметничку, научну или другу вредност, његову намену, величину, садржину и начин испољавања, као и допуштеност јавног саопштавања његове садржине.“ Уосталом, укуси су различити.

Творевина је резултат интелектуалног напора аутора који је изражен у одређеној форми. Постоји још један услов како би ауторско дело уживало заштиту, поред тога што мора бити изражено на одређени начин, мора бити и објављено. То значи да шира јавност мора бити упозната са делом.

Закон, пак, не штити идеје. Једини начин да идеја буде заштићена је да буде материјализована на одређени начин. Оно што Закон штити је дефинисано у чл. 2 ст. 1, а то су:

  1. писана дела (књиге, брошуре, чланци, преводи, рачунарски програми у било којем облику њиховог изражавања, укључујући и припремни материјал за њихову израду и др.);
  2. говорна дела (предавања, говори, беседе и др.);
  3. драмска, драмско-музичка, кореографска и пантомимска дела, као и дела која потичу из фолклора;
  4. музичка дела, са речима или без речи;
  5. филмска дела (кинематографска и телевизијска дела);
  6. дела ликовне уметности (слике, цртежи, скице, графике, скулптуре и др.);
  7. дела архитектуре, примењене уметности и индустријског обликовања;
  8. картографска дела (географске и топографске карте);
  9. планови, скице, макете и фотографије;
  10. позоришна режија.

Српско законско решење је у складу са чл. 2 тачком 1 Бернске конвенције за заштиту књижевних и уметничких дела из 1886. године, који гласи:

Изрази „књижевна и уметничка дела“ обухватају све творевине из књижевне, научне и уметничке области, без обзира на начин и облик њиховог изражавања као што су књиге, брошуре и остали списи, предавања, говори беседе и друга дела исте природе; драмска или драмско-музичка дела, кореографска и пантомимска дела, музичке композиције с речима или без њих кинематографска дела с којима су изједначена дела изражена поступком сличним кинематографији, дела из области цртања, сликарства, архитектуре, вајарства, резбарства, литографије, дела из области фотографије с којима су изједначена дела изражена поступком сличним фотографији, дела примењене уметности, илустрације географске карте, планови, скице и пластична дела која се односе на географију, топографију, архитектуру или науку.

Слично је и по америчком закону о ауторском праву (US Copyright Law).

Недовршена дела, такође, уживају заштиту ако испуњавају услове да су оригинална духовна творевина аутора.

Видети више