ВЈЕРУЈУ

КОЛО. У колу смо једнаки
– Коло има велики саборни потенцијал за све житеље Србије. Данас нисмо довољно свесни значења које оно има. Извођење кола је парадигма једнакости, која је базирана на поштовању узајамних различитости, јер у колу смо сви једнаки и док играмо коло, превазилазе се све границе, етничке дистанце, конфесионалне и религиозне разлике међу нама, статусне, социјалне, економске, професионалне, родне, старосне разлике. Држањем за руке, кроз играње кола, остварујемо заједништво – објаснила је Селена Ракочевић, етномузиколог и професор на Факултету музичке уметности, на недавној конференцији за новинаре у Етнографском музеју, коју је пренео Танјуг. Она је подсетила да коло тек последњих деценија поприма значај који данас има и поменула је „моравац”, „кукуњеш”, „жикино коло”, „моравско коло”, док последњих деценија доминира „ужичко коло”. – Коло је попримило препознатљиву функцију српског националног идентитета и због тога се у народу назива „српским колом”, колоквијално „колцем” или једноставно „коло” – рекла је Селена Ракочевић, али је појаснила и да се Унескова номинација не односи на „влашко коло”, „чачак”, „бугарку”, „мало” или „велико коло” са територије Војводине.извор: Политика

ХОРОСКОП

И коментари
..
..

Рак
Имате потребу да се позабавите унапређењем професионалног статуса, али немате јасно дефинисане циљеве. Савет искуснијег колеге ће вам бити драгоцен. Смањите цигарете.*
      ___
        * Дневни хороскоп за 5. април 2018, публикован у једном дневном листу. - Баш је овај писац хороскопа погодио! Баш унапређујем "професионални статус" у 68-ој. А цигарете не могу да смањим, пошто не пушим последњих десет година. - Зашто такве којештарије штампају?!

           ЛеЗ 0014552Читајући ХОРОСКОП


Атмосфера лажи и превара која доминира у вашем окружењу може прерасти у праву заверу сковану против вас. Уколико на време не прихватите пораз и критике, можете се наћи у крајње непријатној ситуацији, посрамљени.  – То пише у данашњем хороскопу. Опис, како изгледа, подсећа на ситуацију познату више од двадесет векова. Некако је препознатљива после Јудине издаје и Распећа. Добро, али завера против мене?  Да није мало претерано, и зашто баш сада?
Зло и зли никад не мирују. Делују највише када их највише подцењујемо. Гледао сам кроз прозор јутрос и сетио се како су ми сина ухапсили, крајем прошлог века,  у основној школи. Грешком. Извинули се... Али није била грешка, зар не? Неко је дао налог, наредио... И вероватно је, подлац, још увек жив? Можда се чак прешалтовао, и покушава да превари, данас, и самог Бога? Читајући сваког јутра покајничке молитве? Свашта има и свашта се дешава. Како препознати те душмане тобожње покајнике? Боље их у широком кругу избегавати, као окужене. Али ако је то већ немогуће, а живот је пун таквих ситуација и додира, онда проверите – затражите једну или две услуге. Неће вам помоћи душмани. Дресирани од малих ногу, као јањичари. Не. Оба пута ће покушати да вас финим изговорима увере како је немогуће. Зло и зли никад не мирују... Ето, можда је то мислио писац хороскопа, на то упозорио?
Иако се пресвлаче и улазе у немогуће метаморфозе и скоро савршене преображаје, зло и зли остаји  исти. Бити на опрезу, и заобилазити тетовиране...   (Крајем марта 2018. Кувајући качамак)  (Б.)

ЛеЗ 0014372    
    

Нема коментара:

ДЕМОСТЕНОВЕ БЕСЕДЕ

ДЕМОСТЕНОВЕ БЕСЕДЕ
Почетак Прве филипике. - Стара и ретка књига. Београдско издање из 1912. Српска књижевна задруга.

ДУКАТ (рашљари)

ДУКАТ (рашљари)
Сајт Александра Лукића (1957 - )

Непозната Србија