ВЈЕРУЈУ

КОЛО. У колу смо једнаки
– Коло има велики саборни потенцијал за све житеље Србије. Данас нисмо довољно свесни значења које оно има. Извођење кола је парадигма једнакости, која је базирана на поштовању узајамних различитости, јер у колу смо сви једнаки и док играмо коло, превазилазе се све границе, етничке дистанце, конфесионалне и религиозне разлике међу нама, статусне, социјалне, економске, професионалне, родне, старосне разлике. Држањем за руке, кроз играње кола, остварујемо заједништво – објаснила је Селена Ракочевић, етномузиколог и професор на Факултету музичке уметности, на недавној конференцији за новинаре у Етнографском музеју, коју је пренео Танјуг. Она је подсетила да коло тек последњих деценија поприма значај који данас има и поменула је „моравац”, „кукуњеш”, „жикино коло”, „моравско коло”, док последњих деценија доминира „ужичко коло”. – Коло је попримило препознатљиву функцију српског националног идентитета и због тога се у народу назива „српским колом”, колоквијално „колцем” или једноставно „коло” – рекла је Селена Ракочевић, али је појаснила и да се Унескова номинација не односи на „влашко коло”, „чачак”, „бугарку”, „мало” или „велико коло” са територије Војводине.извор: Политика

понедељак, 23. јул 2018.

СУРБИТА(р) прототип слободне и бескрајне енциклопедије "Заветина"


..
..

ПОВОДОМ ТРИСТОТЕ СТРАНЕ  
Азбучника Прототипа Енциклопедије 
Едиције ЗАВЕТИНА


Публиковањем 300.-те странице, ових дана,  стигло се до 15. 800 публикованих  чланака, осврта, хиљада фотографија, вести, занимљивости, књижевних прилога, до нечег што је образовало један јединствен круг, или спектар "Сазвежђа З".  
Локација СУБИТА(р), на којој се публикује Азбучник, почела је са радом, пре три године, али  је Азбучник, пре тога, израстао из тзв. Билтена Сазвежђа Заветина (публикованог  на локацији Салаш Севераца).   Из једне архиве издавача*.  
Прва страница  Азбучника Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА публикована је  2015. године, али је историја Азбучника нешто дужа. Локација није достигла популарност, као неки другови  сајтови или локације "Сазвежђа З". Па, ипак, СУРБИТА(р) је  постао посебно место на коме се могу прегледати  публиковани садржаји "Портала Сазвежђа З". 
    После тристоте  странице, наступа извесна пауза, са надом да се можда може наћи издавач за прототип слободне и бескрајне енциклопедије "Заветина", како на папиру, тако и у дигиталној верзији...

                                                 Понедељак, 23. VII 2018. 
      Ур. М. Лукић 

_________________

         *  (01)Архив БСЗ (025 – 210)
         Покрећемо ову страницу после низа писама које смо добили, у последње време, од посетиоца „Сазвежђа ЗАВЕТИНА“ широм света. Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“, који је више од обичних новости о оном што се дешава у свету „Заветина“, и неофицијелне светске културе – нека врста прототипа новина будућности – пребачен је крајем 2013. године, на другу дефинисану и препознатљиву интернет локацију ( на „Салаш СЕВЕРАЦА“   ), због реорганизације сајта Мy OPERA.  Пошто се ипак догодило оно што се догодило, на хиљаде посетилаца Билтена Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ остало је без могућности да прелистава и истражује лавиринт  Сазвежђа Заветине – пошто је првих 200 Билтена постало недоступно, из разлога који су познати и који немају никакве везе са интенцијама управника Сазвежђа.. „Заветине“ јесу сачувале текстове скоро свих недоступних  публикованих билтена, али не и илустрације публиковане уз сваки билтен. Ми ћемо, према својим могућностима, публиковати овде сачуване Билтене „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“  ( 001 – 200) – , публиковане на локацији Заветине Мy OPERA, како бисмо омогућили својим старим и новим посетиоцима, да могу пратити, истраживати, посећивати све што је публиковано, а у вези је са „Билтеном Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ на једном сајту, овде. Илустроваћемо те билтене новим фотографијама из богате архиве „Заветина“, надајући се да се неће догодити, поново, неки сличан електронски „цунами“…. Молимо за стрпљење, јер оно што је публиковано и складиштено скоро годину и више дана на сајту Мy OPERA  изискује време, изискује и време и стрпљење и несебичност…Да би било обновљено и доступно….
/


Нема коментара:

ДЕМОСТЕНОВЕ БЕСЕДЕ

ДЕМОСТЕНОВЕ БЕСЕДЕ
Почетак Прве филипике. - Стара и ретка књига. Београдско издање из 1912. Српска књижевна задруга.

ДУКАТ (рашљари)

ДУКАТ (рашљари)
Сајт Александра Лукића (1957 - )

Непозната Србија